09:59 / 21.03.2022.

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Rat u Ukrajini/IMS/I.Z./HRT

Crveni križ: U hostelu Rakitje trenutno nema slobodnih soba

Neki od Ukrajinaca već su stigli i do hostela Rakitje

Neki od Ukrajinaca već su stigli i do hostela Rakitje

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Neki od Ukrajinaca već su stigli i do Rakitja. HRT-ova reporterka Margareta Jozinović Vuković kazala je u HTV-ovoj emisiji "Rat u Ukrajini" kako je hostel Rakitje postao trajni smještaj za izbjeglice. Djelatnik Hrvatskog Crvenog križa rekao je kako trenutno u hostelu nema slobodnih soba. 

Pedeset registriranih osoba nalazi se u hostelu Rakitje na trajnom smještaju. Neki Ukrajinci već traže posao, a neki traže privatni smještaj.

- Prema našim informacijama petnaestak osoba iz hostela u ovom ili idućem tjednu očekuje privatni smještaj, poručio je djelatnik Hrvatskog Crvenog križa.

- Prošli tjedan su naše kolege iz Centra za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva unutarnjih poslova popisali osobe, te će oni dobiti dokumente na ovu adresu i moći će početi ostvarivati sva prava koja imaju i drugi hrvatski građani, dodao je.

"Izbjeglice su se dobro organizirale"

Hrvatski Crveni križ ukrajinskim izbjeglicama uvijek je na usluzi, određena je jedna osoba od strane izbjeglica koja će komunicirati s Crvenim križom.

Izbjeglice su i napravile jednu grupu preko koje komuniciraju, te sve potrebe komuniciraju preko te jedne određene osobe, a Crveni križ probleme onda rješava individualno po obitelji.

"Traže posao i uče jezik"

Neki Ukrajinci iz hostela već su našli posao.

- Oni traže bilo kakav posao u struci. No, rijetko tko može raditi, jer još uvijek ne znaju jezik. No, i hrvatski se može brzo naučiti, jer je sličan njihovom jeziku. Neki znaju engleski, pa vjerujem da će se brzo prilagoditi u naš sustav, naglasio je djelatnik Crvenog križa.

Jedna izbjegla osoba je dobila posao kao keramičar, te sada čeka rješavanje papirologije kako bi počeo raditi.

Po popisu Hrvatskog Crvenog križa petnaestak je djece koja bi trebala krenuti u osnovnu i srednju školu.

Hrvatska je otvorila internet stranicu "Hrvatska za Ukrajinu", te na telefonskom broju 114 ukrajinske izbjeglice mogu dobiti sve potrebne informacije za njihov boravak u Hrvatskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!