Na Kvarneru preko milijun noćenja, rast u odnosu na prošlu godinu

07.08.2023.

21:54

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Nema straha za turizam na obali, barem ne na Kvarneru. Statistika je na njihovoj strani. Od početka godine ostvaren je rast, i broja dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, a samo u prvih pet dana na Kvarner je stiglo oko 140 tisuća gostiju, ostvareno je oko milijun i 100 tisuća noćenja. Dio gostiju boravi i na opatijskoj rivijeri.

Iz Opatije se javila novinarka Dajana Kruneš:

Opatija i ove godine opravdava titulu perjanice ne samo kvarnerskog nego i hrvatskog turizma.

Možemo reći da je statistika na njihovoj strani, u grad i na rivijeru je došlo više gostiju i veći je broj noćenja.


Porast noćenja u odnosu na prošlu godinu


Suzi Petričić, direktorica TZ-a Opatije, istaknula je kako je situacija zadovoljavajuća te da je u odnosu na prošlu godinu broj noćenja porastao.

- Prvih sedam mjeseci, Opatija je boravio oko 210 tisuća gostiju, što je 11% više nego prošle godine. Ostvarili su 640 tisuća noćenja, što je 2% bolji promet u odnosu na prošlu godinu. Ono što Opatiju razlikuje od ostalih destinacija je to da je 70% ukupnog prometa ostvareno u hotelima, 28% u privatnom, a 2% otpada na nekonvencionalni smještaj, rekla je.

Već tradicionalno, u Opatiji su najčešći gosti iz Austrije, a slijede ih Njemci. Petričić je naglasila kako je veseli "sve značajniji dolazak domaćih gostiju".

- Udio stranih gostiju je 80%. Dominiraju austrijski gosti, s udjelom od 21%, slijede njemački gosti s udjelom od 17%, a sve je značajniji dolazak domaćih gostiju, kazala je.

Opatija kao cjelogodišnja destinacija


Direktorica TZ-a Opatije je otkrila kako su predsezona i podsezona "najveći izazovi". Dodala je kako Opatija uspjela dobiti "status cjelogodišnje destinacije".

- Iza nas je izvrsna predsezona. Upravo su predsezona i podsezona naši najveći izazovi. Pozicionirali smo se kao destinacija vrhunske gastronomija, prepoznati smo kao središte zdravstvenog i kongresnog turizma. Brojna događanja tijekom cijele godine potvrdili su status Opatije kao cjelogodišnje destinacije, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!