Na Plitvičkim jezerima manji broj posjetitelja; nedostaje i radnika

12.07.2022.

06:59

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ove godine četrdeset posto je manje gostiju nego 2019.

Ove godine četrdeset posto je manje gostiju nego 2019.

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Plitvička su jezera naš najposjećeniji nacionalni park, no ove je godine četrdeset posto manje gostiju nego rekordne 2019., pa je Uprava parka odlučila da neke objekte uopće neće otvoriti. Muku muče i s radnicima, najviše im nedostaje konobara, kuhara i prodavača.

Unatoč manjem broju posjetitelja nego rekordnih turističkih sezona, na Plitvicama i dalje gužva.

- Da, mnogo je ljudi. Nažalost, brod smo čekali jedan sat, rekao je Mark iz Rumunjske.

Mark, kao i mnoštvo drugih posjetitelja očaran je plitvičkim ljepotama.

- Fantastično je, prvi smo put ovdje, krasno je, ne može biti bolje uz tirkizna jezera, dodao je Vincent iz Belgije.

Najposjećenije 2019. na vrhuncu sezone Plitvicama je dnevno šetalo više od dvanaest tisuća ljudi. Sada je taj broj upola manji, i četrdeset posto manje posjetitelja. 

- Nama je u interesu da se više ne događaju one pretjerane gužve, a financijski smo mi vrlo blizu onih rekordnih godina, poručio je ravnatelj JU-a NP "Plitvička jezera" Tomislav Kovačević.

Uprava je ove godine zbog izostanka velikih grupa u predsezoni kao i aviogostiju odlučila da neće otvoriti neke objekte poput hotela Bellevue, te kampa i restorana Borje.

- To je prvenstveno naša procjena da objekti nisu potrebni za ovu sezonu međutim oni su spremni ako se pokaže potreba u osmom mjesecu mi njih za nekoliko dana otvorimo, dodao je Kovačević.

Iako su imali raspisana dva natječaja za sezonske radnike, još uvijek ih se nedovoljno prijavilo za mjesta kuhara, konobara i trgovaca.

Srećom, pedesetogodišnja slavljenica Lička kuća, s radnom snagom i prepoznatljivošću - nema problema.

- Da su dvije najpoznatije kuće, Bijela kuća u Americi i Lička kuća u Lici odnosno na Plitvičkim jezerima, istaknuo je voditelj restorana Lička kuća JU-a NP "Plitvička jezera" Milan Bičanić.

Dok se u Ličkoj kući slavi, slabija posjećenost Plitvica odrazit će se na cijelu turističku ponudu ovog dijela Like - što će zasigurno utjecati na konačnu ocjenu turističke sezone.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!