20:13 / 20.05.2021.

Autor: Dominique Bratović-Vela/dnevnik/P.F./HRT

Na Sajmu poslova predstavilo se 56 tehnoloških poduzeća

16. Sajam poslova

16. Sajam poslova

Foto: Dnevnik / HRT

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u ožujku ove godine iznosila je 7138 kuna, što je rast od 6,3% u odnosu na isti mjesec lani, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Najviša prosječna mjesečna neto plaća od 13.237 kuna isplaćena je zaposlenima u Informacijskoj uslužnoj djelatnosti. Najnižu prosječnu plaću imaju zaposleni u proizvodnji odjeće - a ona je iznosila 4.387 kuna. A kako do plaće. Studentima su se predstavila poduzeća.

Čak 56 tehnoloških poduzeća predstavilo se studentima na Job Fair Meetupu. Priliku za umrežavanje i susret s poslodavcima organizirali su zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Klub studenata elektrotehnike. Sajam poslova drugu se godinu održava većinom na virtualnim platformama.

Gužva na FER-u, štandovi, stolni nogomet - tako je Sajam poslova na Fakultetu elektrotehnike i računarstva izgledao do 2019. godine.

A posljednje dvije godine najvažnije su elektroničke prijave na internetskim platformama sajma. Pa što onda istaknuti u životopisu za dobar prvi dojam - na daljinu?

- Jako je važna proaktivnost studenata kroz cijeli studij i razvoj mekih vještina, objašnjava stručna suradnica Centra karijera FER-a Nikolina Relić.

- Nemam puno toga ponuditi u početku, ali mislim da mogu brzo učiti, koliko god vremena treba spreman sam uložiti. Bez obzira na novac? Bez obzira, ha-ha, manje više, bez obzira na novac, rekao je Ivan Ljubičić, student druge godine FER-a.

I poslodavci su na daljinu odgovarali na pitanja zainteresiranih studenata. Nastupi su snimljeni i dostupni na mrežnoj stranici sajma pa su i organizatori učili u hodu.

- Naša videosekcija je ove godine i lani izbrusila svoje vještine streamanja, tako da nove ljude, nove članove koji dolaze možemo učiti i tom setu vještina, naglasila je Ivana Martinović, suorganizatorica Sajma poslova FER-a, udruga KSET.

Na radionicama studenti su ipak uživo rješavali probleme, poput sigurnosti na internetu. Tako će, uvjereni su, lakše zapeti za oko budućim poslodavcima.

- Pokazati da nismo stidljivi, da nismo tipični, da možemo sudjelovati u firmi i biti korisni, misli Toni Dujmović, student treće godine računarstva na FER-u.

- Smatram da su nove generacije u mnogočemu bolje od nas što radimo, treba im se pružiti prilika da pokažu znanje i prilika da izbruse ona područja koja im možda još ne idu, istaknuo je Robert Perica iz Reversinglabsa.

Na daljinu i uživo, tu im je priliku još jednom pružio već tradicionalni 16. Sajam poslova na FER-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!