Najbolje od hrvatskih vina - WineOS

10.01.2025.

Zadnja izmjena 22:55

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT/E.P.C.

U vrhunskim vinima danas i sutra uživaju Osječani i njihovi gosti. Otvoren je 10. WineOs - sajam vina i ugodnog življenja. Prvi dan bio je posvećen bijelim vinima. Središnja i najveća vinska manifestacija istočne Hrvatske u jubilarnom izdanju imat dosad najviše izlagača. Što se sve nudi i kakav je ovogodišnji program, iz Osijeka za središnji Dnevnik HRT-a javio je Marin Ćurić.

- Više od 120 izlagača stiglo je iz svih krajeva Hrvatske, od Iloka do Konavala. Dosta je i inozemnih izlagača, izvijestio je iz osječkog Gospodarskog centra novinar Marin Ćurić


Dodao je kako je prvi dan WineOS-a posvećen čarima bijelih vina, zbog kojih će mnogi možda morati taksijem ili pješice kući. 


Istaknuo je i masterclass radionice koje se održavaju na katu. 

- Njih vode poznati Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin, kreatori vinskog kluba, ali tu je i puno drugih radionica, kazao je. Spomenuo je i upravo održanu pizza radionicu. 


- Možda će neki reći da pizza i vino ne idu zajedno, međutim ovi majstori kuhinje uspjeli su pizzu i vino sljubiti na najbolji mogući način. Tajna je samo u izboru pravih sastojaka za pizzu, kazao je.


Marin Ćurić iznio je i neke brojke koje se tiču prošlogodišnjeg WineOS-a koji je, kao i ovogodišnji, održan u Gospodarskom centru, čiji je prostor dao potpuno novu dimenziju i novi duh ovom vinskom festivalu. 


-  Prošle godine kroz festival je prošlo više od 4000 gostiju. Kušali su gotovo 600 različitih sorti vina i žestokih pića. Popijeno je oko 3000 vode. Sigurno će se te brojke ove godine nadmašiti, kazao je. 


- Wine OS je otvoren i u subotu do 15 sati. Prava adresa ovog vikenda za sve ljubitelje vina je Gospodarski centar u Osijeku. Svakako dođite i provjerite što najbolje od vina Hrvatska nudi, pozvao je Marin Ćurić. 


Najavio je izjavu organizatora.  

Lagana vina, ali i "pij malo - pij dobro" 


- Trendovi jesu laganija vina, koliko god je to moguće, a teško je uz ove vremenske prilike, dakle vina kojih se može popiti više. Mlađa publika već gleda prema tome da popiju čašu-dvije, da uživaju, a ne odu preko neke granice, što mislim da može dati smjer onome što proizvođači vina i drugih alkoholnih pića trebaju uzeti u obzir, izjavio je za HTV Boris Ocić, predsjednik Udruge Dekanter. 

Boris Ocić, predsjednik Udruge Dekanter

Boris Ocić, predsjednik Udruge Dekanter

Foto: HTV / HRT

Prvi veći događaj u tihom siječnju Osijek je jedva dočekao   


 Više od 120 vinskih kuća iz Hrvatske i inozemstva došlo se predstaviti u najboljem svjetlu. I njima WineOs treba više nego ikada. 


- S obzirom na recimo prošlu, jako nezgodnu godinu, kada su puno ranije bile berbe, dosta graševine je već gotovo i dapače, kako je i godina prije bila sa 30% manje prinosa, svi su jedva dočekali jer više nemaju vina, rekao je Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter.


Hrvatskih vina uistinu količinski nikada nije bilo manje, kažu i vinari izlagači.


- Danas je jedinstvena prilika da pokažemo svoje mlade graševine. Kvalitetom nećemo kaskati, ali zato količinom smo malo u problemima, jer je generalno tendencija smanjenja proizvodnje vina u Hrvatskoj, ali zato se kvaliteta povećava, rekao je vinar Ivan Perak.



Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!