Priče povratnika: Njemačka nije obećana zemlja

11.02.2023.

17:24

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Njemačka nije obećana zemlja

Njemačka nije obećana zemlja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Najnoviji stanari vinkovačkog Poduzetničkog inkubatora supružnici su Jasmina i Petar Živković, koji su se nakon sedam godina provedenih u Njemačkoj, gdje je Petar u pogonima Siemensa usavršio precizno zavarivanje, vratili u svoj radni grad i otvorili obrt gdje proizvode industrijski namještaj. Koristili su i sredstva HZZ-a za pokretanje posla te oko 120.000 tisuća kuna iskoristili su za kupnju uređaja za 3D zavarivanje i plazma rezača, koji su prava rijetkost u našim krajevima.


Na najmodernijem 3D bravarskom stolu Petar Živković proizvodi industrijski namještaj. Znanje je izbrusio u Njemačkoj u koju se s obitelji preselio, kaže, zbog kredita koji više nije mogao plaćati. Bilo mu je, kaže: "Financijski dobro, super. Ali to je samo financijski".

On i supruga iskoristili su i sredstva HZZ-a za pokretanje posla te za oko 120 tisuća kuna kupili uređaj za 3D zavarivanje i plazma rezač, koji su prava rijetkost u našim krajevima.

Ima posla za majstore

Odluka o povratku javila se nakon jednog godišnjeg odmora. Kada je kaže shvatio da i u rodnim Vinkovcima ima posla za njega. Uselio se u vinkovački Poduzetnički inkubator i potporama zavoda za zapošljavanje kupio strojeve.

- Sve više trebamo majstora, sve više trebamo usluga na našem području. Svjedoci smo i u privatnom životu - stalno nam treba neki majstor. Tu su vidjeli svoju priliku, kaže Josip Gilja, direktor Tehnološkog parka Vinkovci. Gradonačelnik Ivan Bosančić najavljuje da će Grad kroz inkubator i poticaje, te poduzetničku zonu nastaviti pružati priliku i drugima da otvaraju poslove.

Povratak kao odluka života

Petrova supruga otvorila je vlastitu autopraonicu. Povratak kući bila je im je kaže odluka života.

- Smatram da je odluka bila ispravna. Danas kad pogledam djecu, koliko su sretni, koliko su zadovoljni - odrastaju uz bake, tetke i obitelj... Znači da je odluka bila ispravna, kaže Jasmina Živković.

Nije Njemačka obećana zemlja

Posla ima mnogo i zato je zaposlila Antu koji je isto povratnik iz Njemačke. On tvrdi. "Njemačka nije obećana zemlja". Odlučio se vratiti nakon tri godine.

- Vraćaju se ljudi. Znam da i oni koji su još uvijek tamo imaju želju vratiti se. Potrebno je malo hrabrosti. Nije jednostavno odlučiti se - koliko je veliki korak otići, toliko je velik korak vratiti se. Vjerujem da će se u budućnosti još puno njih vratiti, dodaje Jasmina Živković.

Jasmini i Petru želja je proširiti posao i zapošljavati. I tako zaustaviti odlazak mladih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!