Nautičari su najbolji potrošači na našoj obali; dnevno potroše oko 185 eura

12.08.2022.

19:49

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nautičari su najbolji potrošači na našoj obali

Nautičari su najbolji potrošači na našoj obali

Foto: Dnevnik / HRT

Iako se ovogodišnji turistički brojevi neprestano uspoređuju s onima iz rekordne pretpandemijske godine, mnogi stručnjaci tvrde da je od broja noćenja i dolazaka mnogo važnija potrošnja. Odlične rezultate ima i Biograd na Moru, poznat po nautičkom turizmu. A upravo se nautičari smatraju najboljim potrošačima na našoj obali. Prema informacijama Udruženja čarteraša pri HGK nautičari u prosjeku dnevno potroše oko 185 eura po osobi.

Na moru ispred Biograda - gužva. Popularno nautičko odredište i ove je godine mamac za goste. Osobito zbog blizine bisera ovog dijela obale - brojnih otoka i otočića, uključujući Kornate.

- Petnaest godina dolazimo ovamo, u Hrvatsku, i uistinu je dobro. Vozimo brodove, pijemo pivo, jedemo, sve je dobro, rekao je gost iz Njemačke Alex.

- Tu smo od subote. Opuštamo se i uživamo. Smješteni smo malo sjevernije, u Turnju, i sada idemo brodom oko Pašmana, kazala je Tina, gošća iz Slovenije.

- Došao sam u Biograd prije tri dana, posjetiti baku. Ljetujemo ovdje i zaista mi se sviđa zbog mora, prekrasnog krajolika, a i restorani su izvrsni, poručio je gost iz Njemačke Jonas.

Iako je promet, kad je riječ o nautičarima, pao za osam posto u pandemijskim godinama, u Biogradu bi broj njihovih noćenja mogao premašiti rezultate iz rekordne 2019. Gosti iz nama bližih zemalja odabrali su Hrvatsku kao sigurnu autodestinaciju.

- Geopolitička situacija u Ukrajini je dovela do toga da smo za ovu godinu izgubili klijente iz dalekih destinacija Amerike, Australije, Južne Koreje, ali nadomjestili smo to s dodatnim gostima iz Europe koji su izabrali Hrvatsku kao nešto sigurno, gdje sigurno mogu doći autom, vratiti se kući i boraviti u destinaciji na siguran način, istaknuo je član Vijeća nautičkog turizma Luka Šangulin.

Iako je po prihodima najbolji glavni dio sezone, nautičari najviše vole rujan. Rezervacije su za jesen dobre i gotovo nema slobodnih kapaciteta. Slobodnih kreveta trenutačno nema ni na kopnu - u Biogradu. Valja još popuniti posezonu.

- U rujnu imamo utrku "Cro Race" pa ćemo to malo popuniti, pa u listopadu Ilirija organizira "Boat show", tradicionalni, pa je i to opet, u studenom ima jedna svjetska regata, pa mislim da će to produžiti sezonu i da će napraviti dobre rezultate, naglasila je direktorica TZ-a Biograda na Moru Nives Jeličić.

Upravo regate i nautičari ovdje otvaraju i zatvaraju sezonu. A djelatnici u turističkom sektoru željeli bi da i ostali gosti, poput nautičara, u Biogradu borave cijelu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!