07:05 / 12.07.2021.

Autor: Anamarija Škorić /Ana Bralić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nautika - najjači hrvatski turistički adut

Nautika - najjači hrvatski turistički adut

Nautika - najjači hrvatski turistički adut

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Uspješnom nastavku sezone nadaju se i u Šibensko-kninskoj županiji. Nakon drugog srpanjskog vikenda ondje imaju razloga za optimizam. HRT-ova reporterka Anamarija Škorić kazala je kako se u Skradinu trenutačno odmara 50% više gostiju nego lani. Ovi podaci ne dosežu one pretpandemijske, no ovisno o vrsti smještaja riječ je od 60% do 80% rezultata iz 2019. godine.

 A i u drugoj sezoni u kojoj je glavni kriterij sigurnost, nautika se pokazuje najjačim hrvatskim turističkim adutom. Marine se tako prema broju gostiju približavaju rekordnoj statistici. Naime, od početka ove godine do udarnog srpanjskoga vikenda ovdašnje luke nautičkoga turizma bilježe čak dva i pol puta više gostiju nego lani.

Svjedoče o tome i puni vezovi u Skradinu, u jedinoj hrvatskoj marini čije dokove zapljuskuje slatka voda. U prvoj polovini godine ostvarili su čak 90% uplova u usporedbi s 2019. godinom. 

Glavni mamac svim njihovim gostima jedan je od bisera hrvatske prirodne baštine - Nacionalni park Krka. Ondje je ovoga vikenda bilo devet tisuća posjetitelja, a na najljepšem Krkinu slapu, Skradinskome buku, danas je bila i ekipa HRT-a.

Prirodna ljepotica - Krka

Kratkotrajno čekanje pod uzavrelim srpanjskim suncem nikomu nije problem. Jer nakon dvadesetak minuta ugodne plovidbe od Skradina do Skradinskog buka, posljednjeg Krkina slapa na putu do mora, uživa se u svoj njegovoj raskoši.

- Tek smo stigli i ostali očarani ovim prizorom slapa, imamo namjeru popeti se i obići sve ove staze okolo, zadovoljni smo, baš je čudesno ovo mjesto, poručio je turist iz Italije Gianluca.

- Imam rodbinu u Hrvatskoj i rekli su mi da moram obići ovo prekrasno mjesto - i očito jest, zato smo i došli ovamo, naglasio je turist iz Švicarske Ivo.

Pa krška vodena ljepotica i ove godine privlači ljubitelje zaštićene prirode.

- Nacionalni park Krka bilježi čak šezdeset posto više posjetitelja u ovoj godini što je i više od porasta na nacionalnoj razini, istaknula je ravnateljica NP-a Krka Nella Slavica

Bez obzira na to ljetuju li na šibenskoj rivijeri ili okolnim županijama, Krka je turistima nezaobilazno odredište.

- Ostajemo tjedan dana, ovo je bio obavezni dio našeg proputovanja, prelijepo je, slapovi su veličanstveni, istaknula je Ninone, turistica iz Francuske.

- Osjećamo se baš dobro, stigli smo avionom na odmor, dodao je Simon, turist iz Njemačke.

- Ostajemo tjedan dana, poručila je Deni, također iz Njemačke.

- Ovo je predobro! Lijepo mi je, veličanstven odmor, rekla je turistica iz Francuske Joseline.

Svi su sadržaji na Krki otvoreni, duž cijelog njezina toka u Nacionalnom parku. 

- Od ove godine imamo i novi izlet brodom sa Skradinskog buka prema jezerskom vrelu Torak kroz prekrasan kanjon rijeke Čikole. Izleti brodom na rijeci Krki oduvijek predstavljaju posebnu atrakciju, kazala je Slavica. No, bez obzira na turistički predznak Krkinih ljepota, zaštita prirode uvijek je na prvom mjestu.

- Nedavno je započeo i veoma važan projekt uspostavljanja kontrole nad invazivnim stablom pajasenom ukupne vrijednosti 19,4 milijuna kuna, dodala je ravnateljica NP-a Krka.

Prodisala je priroda i zbog manjeg broja posjetitelja u dvije pandemijske sezone. Ulazimo u špicu ovogodišnje, u kojoj i nacionalni parkovi marljivo zbrajaju svakog gosta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!