Ove zime trošimo znatno manje plina, a Kina mogući uzrok viših cijena

28.02.2023.

Zadnja izmjena 16:08

Autor: P.F./V.K./HRT/Hina

Cijena plina

Cijena plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Smanjili smo potrošnju plina u odnosu na prošlu zimu. No Kina bi mogla biti uzrok da cijene prirodnog plina dosegnu nove rekordne razine.

Hrvatska ove zime troši znatno manje plina


Ukupna potrošnja plina u zemljama EU-a u odnosu na prošlu godinu opada. Gotovo sve zemlje EU-a tijekom ove zime troše manje količine plina, osim Irske i Malte.

U Hrvatskoj je potrošnja plina smanjena za 23%, što je dobar rezultat s obzirom na to da je prosječno smanjenje potrošnje plina u EU-u 19%.

Pogledajte potrošnju i u ostalim državama:

Hrvatska ove zime troši znatno manje plina

"Nepredvidiva" kineska potražnja mogla bi potaknuti rast cijena plina


Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da bi cijene prirodnog plina mogle dosegnuti nove rekordne razine, poduprte nepredvidivim tempom potrošnje u Kini.

Iako su cijene pale posljednjih mjeseci, situacija bi se ove godine mogla promijeniti budući da potražnja u Aziji, a posebno u Kini, raste, navodi IEA u najnovijem izvješću o tržištu plina, objavljenom u utorak u Parizu.

Kina, najveći svjetski uvoznik prirodnog plina, nedavno je ukinula ograničenja uvedena zbog COVID-a koja su prošle godine pogodila domaću potražnju, navodi se u izvješću.

Prema optimističnom scenariju, oporavljena potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u Kini mogla bi porasti čak 35 posto, procjenjuje IEA.

To bi izazvalo žestoku konkurenciju na međunarodnim tržištima i moglo bi ponovo podići cijene plina na neodržive razine od prošlog ljeta, što posebno zabrinjava europske kupce, upozoravaju.

- Prošla godina bila je iznimna za globalna tržišta plina. Cijene se vraćaju na podnošljive razine, posebno u Europi, gdje su blaga zima i pad potražnje pomogli 'ohladiti' tržište, rekao je direktor IEA za energetska tržišta i sigurnost Keisuke Sadamori.

- Kina će biti velika nepoznanica u 2023., a ako se globalna potražnja za LNG-om vrati na pretkrizne razine, to će samo povećati konkurenciju na globalnim tržištima i neizbježno ponovno podignuti cijene, dodao je Sadamori.

Unatoč povećanju globalne potražnje za LNG-om u 2022., ponuda je porasla relativno skromno, za 5,5 posto, konstatiraju u agenciji.

Ulaganja su bila slaba zbog sve skuplje gradnje i nastavka pregovora o dugoročnim ugovorima o opskrbi, napominju.

Mnogi su projekti ipak u fazi novih ulaganja, uključujući njih nekoliko u Sjevernoj Americi i proširenje Sjevernog polja Jug u Kataru, te bilježe znatan napredak prema konačnoj odluci, dodaje se u izvješću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!