Odbor za gospodarstvo: Sigurnost opskrbe energentima neupitna

17.03.2022.

16:45

Autor: P.F./Hina

Benzinska crpka

Benzinska crpka

Foto: Dnevnik / HRT

Saborski Odbor za gospodarstvo zaključio je na sjednici da Hrvatska ima dostatne zalihe energenata i da nema nikakvih poremećaja u opskrbi koji bi ugrozili gospodarstvo ili stanovništvo.

Jednoglasno je zaključeno da je potpuna sigurnost vezana za stanje zaliha energenata u Hrvatskoj i da nema nikakvih ozbiljnih poremećaja koji bi na bilo koji način doveli u ugrozu naše gospodarstvo ili stanovništvo, izvijestio je predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ) nakon sjednice.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstava Ivo Milatić izjavio je da je sigurnost opskrbe u Hrvatskoj neupitna što se tiče derivata i plina.

Godinama smo strateški nabavljali obvezne zalihe nafte i naftnih derivata i imamo zaliha za 110 dana ukupne potrošnje, a kada se zbroje komercijalne zalihe imamo zalihe za nekoliko mjeseci kazao je Milatić.

Dodao je da dobavni pravci nisu prekinuti te da se kao strateška pokazala odluka Vlade o izgradnji LNG terminalu.

Milatić je također poručio da građani ne moraju u strahovati od nekih restrikcija. Ako bi došlo eventualno do nekih poremećaja u opskrbi pravodobno ćemo reagirati, naglasio je.

Tematsku sjednicu inicirala je zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) kako bi dobila odgovore o stanju zaliha, te mogućnostima povećanja domaće proizvodnje energenata.

Podaci pokazuju da komercijalnih zaliha motornog plina imamo za 35 dana, dizelskog za 14 dana, plinskog ulja za grijanje 49 dana, a loživog ulja za 206 dana. Obveznih zaliha ima za otprilike 35 dana, rekla je.

Podaci nisu zabrinjavajući i zalihe su dobre i mogu se obnavljati, zaključila je Mrak Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!