Rast cijena nafte

10.10.2022.

20:32

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Cijena nafte proteklog je tjedna porasla za više od 10 posto i dosegnula najvišu razinu u proteklih mjesec dana. Razlog tomu odluka je OPEC-a, organizacije država izvoznica nafte, da od sljedećeg mjeseca proizvodnju smanje za čak 2 milijuna barela na dan. Mnogi smatraju da ovakva odluka ide u korist Rusiji, kojoj će to dodatno povećati prihode od prodaje nafte. Amerikanci su potez OPEC-a nazvali "lošim i kratkovidnim".

Prvi susret uživo nakon dvije godine i odmah - potres. Čelnici država OPEC-a i njihovih saveznika, među kojima je i Rusija, odlučili su smanjiti proizvodnju nafte. 


Rezultati su već vidljivi, na ključnim tržištima cijene su porasle za desetak dolara i ponovno se približile granici od 100 dolara po barelu. Najveći proizvođač među njima, Saudijska Arabija, odbija tezu da spekuliraju s cijenom.


- Podsjećate me na Fantoma iz Opere. Nema tu nikakvih fantomskih spekulacija. Najvažnije za sve nas koji imamo velike količine ugljikovodika jest osigurati stabilno i održivo tržište koje neće kočiti investicije i rast, rekao je Abdulaziz bin Salman, ministar energetike Saudijske Arabije.


No stabilnost je u oku promatrača, pa Amerikancima potez OPEC-a nije najbolje sjeo. Analitičari ističu da bi se manjak nafte na tržištu mogao nadoknaditi ublažavanjem sankcija Venezueli i Iranu, državama koje su bogate naftom, ali i siromašne demokracijom.


Predsjednik SAD-a Joe Biden odluku smatra razočaravajućom. 


- Vidjet ćemo što nam je alternativa. Mnogo je mogućnosti, nismo još odlučili, ističe Biden. 


Moskva likuje jer joj rast cijena nafte olakšava financiranje agresije na Ukrajinu.


- OPEC se pokazao odgovornom organizacijom koja podupire stabilnost na globalnim energetskim tržištima. Ovdje nije riječ o solidarnosti s ikim, nego stabilnosti koja je u interesu svih, smatra Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.


I dok svi akteri govore o stabilnosti, najviše bi štete od energetskih napetosti ponovno mogla imati Europa, no s Bliskog istoka poručuju - sve ima svoju cijenu pa i energetska sigurnost.


Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Mohamed Al Mazrouei kaže:


- Kad je riječ o Europi, ne govorimo o energetskom siromaštvu, nego o energetskoj sigurnosti. Mislim da će za Europu znatno veći problem od nafte biti nabaviti potrebnu količinu plina. 


Najava OPEC-a zasad je nadjačala strahove od recesije i pada potražnje, a posljedica će svakako biti i rast cijena naftnih derivata, te još teži posao za sve države koje žele suzbiti inflaciju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!