Podravka proširuje proizvodnju i otvara nova radna mjesta

19.10.2022.

17:30

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Podravka proširuje proizvodnju i otvara nova radna mjesta

Podravka proširuje proizvodnju i otvara nova radna mjesta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Koprivnici se otvara veliko gradilište - Podravka gradi tvornicu za proizvodnju tjestenine, vrijednu sto milijuna kuna. Trebala bi biti dovršena do ljeta, a u njoj će posao naći dvadesetak ljudi. 

Uz postojeće pogone, gradit će se i novi u kojima će se proizvoditi tjestenina. Bageri i građevinski strojevi još miruju, do subote, kada će građevinska dozvola - postati pravomoćna.

Razgovarali smo s radnicima. Kažu, zadovoljni su proširenjem proizvodnje. Stjepan Balija u pogonu juha radi 32 godine, podupire nove poteze.

- To je super stvar. Normalno da će se zaposliti više ljudi, više će novaca ostati tu kod nas, to je uspjeh, rekao je radnik u tvornici juha i Vegete Stjepan Balija.

- Sviđa mi se što se u budućnosti otvaraju nova radna mjesta, novi ljudi, novi zaposlenici, nadam se da će biti što više mladih, istaknula je tehnologinja u tvornici juha i Vegete Matea Poljan.

Do ljeta sljedeće godine na prostoru većem od četiri i pol tisuće četvornih metara počet će se proizvoditi tjestenina kao sirovina za proizvodnju juha i pakiranja za tržište.

Plan je od kolovoza sljedeće godine svakoga dana u tvornici proizvesti do 250 paleta tjestenine. Tolika proizvodnja zahtijeva i nova zapošljavanja. 

- Dvadesetak novih radnih mjesta je predviđeno, tvornica je koncipirana da radi tri smjene praktički cijelu godinu, godišnji kapacitet je otprilike deset tisuća tona tjestenine, naglasio je direktor proizvodnje u tvornici juha i Vegete Branimir Perković.

Nova tvornica dio je investicijskog plana na kojem uprava radi posljednjih osamnaest mjeseci.

- U tim našim investicijama jedno od najvećih je ova tvornica 104 milijuna kuna, tu su nove proizvodne linije, ekstruder u tvornici koktela vrijedan više od trideset milijuna kuna, nova proizvodna linija u tvornici na Kalniku, vrijedna više od četrdeset milijuna kuna, niz proizvodnih linija, koje su u dolasku uključujući i za tvornicu mesa, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Proizvodnja tjestenine u Podravkinoj tvornici u Sloveniji, bivšem Žitu, prestat će.

Seli se u Koprivnicu, gdje će pogone opremiti tehnološki modernijim strojevima, dok bi Žito u Sloveniji trebalo postati centar za pekarsku industriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!