Poljoprivreda sjeverne Hrvatske u krizi: otežana žetva, smanjeni prinosi

14.08.2023.

07:05

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Kraj proljeća i početak ljeta poljoprivrednici hrvatskog sjevera pamtit će dok su živi. Obilne oborine u svibnju uzrokovale su poplave, nevremena praćena snažnom tučom u lipnju i srpnju prouzročila su veliku štetu proizvođačima bundeve. Nije bolje ni s nasadima paprike, krastavaca. Kriminalistu Saši Lenčeku iz Martijanca sve je uništeno.

Poplave, oluje, toplinski valovi,  ovakvo ljeto poljoprivrednici hrvatskog sjevera ne pamte.

- Sama žetva je bila otežana, produžila se, pojedini usjevi koji nisu na vrijeme požeti prinosi su smanjeni, pogotovo žitarica i uljane repice, nakon toga olujno nevrijeme s velikom količinom oborina je utjecalo na velike štete na uljnoj bući, na poljoprivrednim povrtnim kulturama, ali i na voćne nasade. To će utjecati na smanjenje prinosa, rekla je Mara Bogović, iz savjetodavne služba pri Ministarstvu poljoprivrede.

Najteže je bilo tijekom srpnja, oluje praćene jakom tučom izmjenjivale su se svakih nekoliko dana. Saša Lenček iz Martijanca trebao je ubrati 900 kilograma krastavaca, 25. srpnja nevrijeme mu je sve uništilo.

- 25. srpnja u nula jedan i deset, nula jedan i petnaest u trajanju nekih deset petnaest minuta, bilo je sve crno, u pet minuta smo izgubili sve, led je sve dotukao, pet minuta užasa smo snimili, sve je bilo bijelo ko u vrijeme zime, bila je sitna i bilo je puno, rekao je.

Kriminalist po zanimanju, kad završi noćnu smjenu u policiji - Saša obrađuje s obitelji desetak hektara zemlje. Ovakvu godinu, ne pamti.

- Ne očekujem nikakvo obeštećenje, nije proglašena elementarna nepogoda, sami smo nad sobom, to je rizik poslovanja, ustvrdio je.

Utvrđuju se štete i zabrinuto se gleda u nebo


Nakon ovotjednih visokih vodostaja na sjeveru zemlje, voda se povlači, šteta se utvrđuje, gleda se u nebo, slušaju prognoze. 

- Ratarski usjevi su potučeni u tuči i olujnom nevremenu, tamo gdje je tuča bila jača i gdje je došlo do loma same biljke štete će biti veće, gdje je bio manji intenzitet tuče, gdje je oštećena lisna masa, kukuruz se može oporaviti, objasnila je Bogović.

Ulog je svake godine sve veći, proizvodnja je poskupjela, rizik golem, kažu poljoprivrednici te zaključuju: u nekoliko minuta lako ostanemo bez svega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!