Perko: Kune se mogu konvertirati tijekom cijele godine

02.01.2023.

12:34

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Tamara Perko

Tamara Perko

Foto: HTV / HRT

Drugi je dan nove godine, ali prvi radni u eurozoni. Hrvatska se nakon gotovo 30 godina oprašta od kune. Euro je nova službena valuta, ali kunama se možemo koristiti do 14. siječnja. 

Sanja Smiljanić Grubišić izvijestila je za Dnevnik HRT-a, da problema s upotrebom eura nema te da su se građani opskrbili eurima, no plaćju i kunama. Svi su bankomati u funkciji i kreditne kartice funkcioniraju.

Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka rekla je da sve ide prema planu, da funkcionira kompletan platni promet, kreditne i debitne kartice, kod većine banaka online bankarstvo i većina je poslovnica otvorena.

Na pitanje jesu li se građani snašli, Perko je rekla da jesu.

- Osigurali smo dovoljno informacija na vrijeme. Građani se snalaze. Prvih dana se preferira kartično plaćanje dok se svi ne uhodaju, dok trgovci nemaju dovoljno eura za vratiti, ali sve doista dobro funkcionira, istaknula je.

Bankomati izdaju 10 i 20 eura, a veće apoene možemo očekivati nakon 1. travnja, no neki bankomati koji imaju takve tehničke mogućnosti i već danas mogu davati veće apoene, rekla je.

- Za građane koji imaju kredite s fiksnim kamatama nema brige, a oni koji imaju promjenjive kamatne stope može se očekivati blagi rast s obzirom na to da kamatne stope u cijeloj eurozoni rastu. Međutim, on je u Hrvatskoj jako ublažen s ulaskom u euro, naglasila je.

Smatra da je građanima ostalo još dosta kuna, ali one se mogu tijekom cijele godine konvertirati u FINA-i, Hrvatskoj pošti i bankama.

Banke uspješno dovršile proces prilagodbe poslovanja na euro

Banke su uspješno završile postupak prilagodbe poslovanja i svojih usluga na euro u skladu s unaprijed najavljenim terminskim planovima. Neposredno nakon ponoći 1. siječnja 2022. banke su omogućile usluge korištenja kartica i bankomatske mreže, a od danas, 2. siječnja, sve usluge banaka dostupne su klijentima, obavijestili su iz Hrvatske udruge banaka.

Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem. Klijenti banaka mogu nesmetano obavljati plaćanja debitnim i kreditnim karticama te je dostupno mobilno i Internet bankarstvo. Tijekom dana s radom su započele i poslovnice banaka, a oko 2.700 bankomata je softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica.

Podsjećamo, očekuje se da će svih 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine. Također, do 15. siječnja je obustavljena naknada za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na bankomatima u Republici Hrvatskoj.

Važno je i napomenuti da će bankomati do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura. Nakon 1. travnja bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke.

Od 1. siječnja 2023. je započelo razdoblje dvojnog optjecaja, koje će trajati 14 dana, odnosno do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Tijekom tog razdoblja prilikom gotovinskih transakcija istodobno će se, uz euro, moći koristiti i gotov novac kune kao zakonsko sredstvo plaćanja. Preporuka građanima je da koriste mogućnost kartičnog plaćanja te da, kad god je moguće, plaćaju eurima kako bi trgovcima olakšali proces prilagodbe.

Podsjećamo, banke, Fina i Hrvatska pošta će svim potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, i to do najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji, tijekom cijele 2023. godine.

Hrvatska narodna banka počinje od sljedeće, 2024. godine, bez naknade mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom tečaju konverzije i to kovanice kune (uključujući lipe) do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja. Naglašavamo kako sukladno propisima Hrvatska narodna banka prije 1. siječnja 2024. ne zamjenjuje gotov novac kune za gotov novac eura.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!