Primorac: Prvog dana Hrvatske u eurozoni nije bilo teškoća

01.01.2023.

19:54

Autor: Dnevnik/HRT

Marko Primorac, ministar financija

Marko Primorac, ministar financija

Foto: HTV / HRT

Euro je postao službena valuta Republike Hrvatske 1. siječnja 2023. Kako protječe naš prvi dan u eurozoni, objasnio je ministar financija Marko Primorac. 

- Prvi dan eura kao službene valute prošao je jako dobro, poručuje ministar.

- Nismo zabilježili nikakve teškoće, u kontinuiranom smo kontaktu bili i sinoć u očekivanju tranzicije i novogodišnje večeri sa svim dionicima koji su bili uključeni u proces same tranzicije, u svim bitnim sustavima državne uprave, za Dnevnik HRT-a rekao je Marko Primorac, ministar financija.

- Bankomati su već prije nove godine bili opskrbljeni preko 95 posto s novčanicama eura, dodao je.

Dva tjedna plaćanja u kunama, povrat u eurima uz iznimke

Sljedeća dva tjedna moći ćemo plaćati kunama, a kao povrat trebali bismo dobiti eure, međutim to se ne događa u svim situacijama.

- Svi oni koji posluju i svi trgovci trebali bi se opskrbiti i trebali su se opskrbiti na vrijeme novčanicama i kovanicama eura i ja vjerujem da je većina njih to uspjela učiniti. Od 1. siječnja do 14. siječnja teče razdoblje dvojnog optjecaja gdje građani mogu plaćati u kunama, a ostatak im se treba vratiti u eurima, rekao je Primorac.

- Međutim u određenim okolnostima, kada trgovci iz objektivnih razloga nisu bili u mogućnosti opskrbiti se dovoljnom količinom novčanica i kovanica eura, dozvoljeno je iznimno vraćati kombinaciju kuna i eura ili isključivo kuna, istaknuo je ministar.

Koristi prelaska na euro

Ključne koristi od prelaska na euro mnogostruke su, ističe Primorac.

- Mi često ističemo da je najvažnija korist otklanjanje valutnog rizika. Prihvaćanjem zajedničke valute RH je iz svojih transakcija i financijskog sustava pa i iz sustava upravljanja javnim financijama otklonila valutni rizik, rekao je Primorac.

- Onda i pristupanje europskom stabilizacijskom mehanizmu, koji će pružiti sigurnost Hrvatskoj. Postižu se brojne koristi, kao što je povećanje kreditnog rejtinga, a sve se to pozitivno odražava i na troškove zaduživanja, dodao je ministar.

- Prednosti su i uklanjanje transakcijskih troškova, istaknuo je Primorac.

Ministar naglašava da inflatorni pritisci nemaju veze s uvođenjem eura.

- Hrvatska se danas suočava sa znatnim inflatornim pritiscima, međutim s takvim se inflatornim pritiscima, još gorim, suočavaju i druge članice Europske unije, rekao je Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!