Novi vozni trak iz smjera Bregane prema Lučkom trebao bi smanjiti gužve

02.05.2023.

20:18

Autor: Kornat Vilović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Hrvatske autoceste planiraju proširiti autocestu iz smjera Bregane prema Lučkom kako bi se smanjile gužve tijekom ljetnih mjeseci. Plan je da se doda još jedan prometni trak jer zbog ulaska u Schengen više nema usporavanja prometa zbog granice. Natječaj je vrijedan 1,2 milijuna eura.

Izgradnjom novog prometnog traka kod čvora Lučko, planiraju se smanjiti gužve u ljetnim mjesecima koje će ove sezone, zbog ukidanja granice, vjerojatno biti i nesnosnije. 

HAC se oglasio priopćenjem.

- S obzirnom da je u tijeku postupak Savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, možemo kratko reći da se planira pristupiti poboljšanju propusne moći čvora Lučko tako da se doda još jedan vozni trak iz smjera Bregane i to u čvoru Lučko. 

Hrvatske autoceste više detalja otkrit će tek nakon završetka javnog natječaja za izvođača radova. No jedno je sigurno - radovi neće početi ove sezone. Godišnje kroz čvor Lučko prođe oko 14 milijuna vozila, dnevno skoro 40 tisuća dok se ljeti ta brojka penje i preko 65 tisuća vozila, novim trakom turisti će se uz manje nervoze i gužve uključivati na autoput prema moru.

Prometni stručnjaci podržavaju taj projekt jer smatraju da je čvor Lučko važna prometna žila kucavica. Granični prijelaz na Bregani dosad je djelovao poput svojevrsnog uspornika prometa, a njega, ulaskom u Schengen, više nema.

- Imat ćemo gužve i to je dobro jer naš turizam dobro posluje i nužno je da učinimo sve kako bi turisti što prije i što ugodnije došli do odredišta, istaknuo je Željko Marušić, prometni stručnjak.

Proširenje čvora Lučko bit će komplementarno s daljnjim proširenjem autoceste do Karlovca.

- To će trebati napraviti u iduće dvije godine. Jer mi smo posebna turistička destinacija po tome što većina turista dolazi automobilom, rekao je Marušić.


Raspisivanje natječaja očekuje se sljedeći tjedan, dok iz HAC-a predviđaju i prilagodbu ulazno naplatnih kućica Lučko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!