Višesatna čekanja na graničnim prijelazima

23.12.2022.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: Marija Milas/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Bajakovo

Bajakovo

Foto: HTV / HRT

Gužve su u trgovinama i na cestama. Mnogi su krenuli na put pa se na nekim graničnim prijelazima čeka i nekoliko sati. Najveće kolone danas su bile na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom, a na autocesti Zagreb - Lipovac promet je tekao otežano zbog šest prometnih nesreća.


Priprema se teren za prvi dan nove, 2023., kada će Hrvatska postati dio Schengena. Do tada svi koji ulaze u Hrvatsku s europske strane morat će se još malo strpjeti.

Na najfrekventnijem prijelazu prema Bosni i Hercegovini promet je malo slabiji nego što je uobičajeno u ovo vrijeme. Nakon ulaska u Schengen granični prijelazi koji vode iz Hrvatske prema zemljama koje nisu u EU-u strože će se kontrolirati.

Mnogima je Hrvatska prolazna postaja na putu prema susjednim zemljama. Na Bajakovu u kolonama se čeka cijeli dan. Razlog je tomu i šest prometnih nesreća na autocesti Zagreb - Lipovac.

U jednom trenutku kolona je bila dugačka 11 kilometara. Do 17 sati iz Hrvatske je izašlo tri i pol tisuće automobila.

- Otvoreni su svi traci. Što se tiče granice nemamo nikakvih problema, nema nikakvih prigovora ljudi. Ljudi su uglavnom spremni na čekanje, tako je u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, kaže Katarina Marcekić, voditeljica granične policije na Bajakovu.

Procjenjuje se da će se i tijekom vikenda nastaviti prometne gužve.

Više pogledajte u prilogu Marije Milas:

Zbog nesreća manji pritisak na Bajakovo

Bregana uskoro odlazi u povijest

HAK: Na GP-u Bajakovo/Batrovci osobna vozila na izlazu čekaju pet sati

Na Bregani bez većih zastoja

Kolona na Bajakovu duga 11 km

Na Bajakovu se čeka nekoliko sati

Nema čekanja na graničnom prijelazu Bregana

Razgovarali smo s nekima od putnika koji pozdravljaju ovu odluku, vesele se tomu i ovo je posljednji put da će dokumente pokazivati na ulazu u Hrvatsku.

Mnogi će danas proći kroz Hrvatsku na putu prema susjednim zemljama pa se i na tim graničnim prijelazima očekuje veći promet. Na graničnom prijelazu Slavonski Brod promet je malo slabiji nego što je uobičajeno u ovo vrijeme. 

HAC: Zbog blagdana očekuju se povećane gužve na autocestama

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!