Plantaže u dolini Neretve vape za kišom

01.11.2022.

07:03

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/HRT

Kiša u dolini Neretve

Kiša u dolini Neretve

Foto: HTV / HRT

Suša ponovno prijeti plantažama u dolini Neretve, a zemlja vapi za kišom. Ugrožene su mandarine, jagode i kupusnjače. Dostupna voda za natapanje je zaslanjena što može izazvati još veću štetu. 

Poljoprivrednik Marino Babić svakodnevno obilazi svoju plantažu kupušnjača koje su u ovom dijelu godine trebale biti puno veće. Iako postoji izgrađen sustav za navodnjavanje ne može ga koristiti zbog zaslanjenosti.

- To nam je voda iz novog sustava za navodnjavanje - ona je trenutno oko 6, rekao je Babić.

Dopuštena količina vrijednosti soli, prema mišljenju stručnjaka bila bi od jedan do jedan i pol, a na ovom dijelu Neretve veća je za čak pet puta.

- Takvu vodu jednostavno ne smijemo dati biljkama, jer možemo samo očekivati sušenje biljke i propadanje, objasnio je agronom Željko Bjeliš.

Proizvođači se pribojavaju za razvoj svih kultura, posebice onih koje su najviše osjetljive.

- Jagode uopće ne navodnjavamo jer ne smijemo. S toliko soli u vodi ona bi se osušila za dva dana i od proizvodnje ne bi bilo ništa, dodao je Babić.

Jedno od rješenja je voda iz natapnog kanala koji od Metkovića do Male Neretve u ljetnim mjesecima dovodi kvalitetnu vodu. Zbog najave oborina isključen je prije mjesec dana. Hrvatske vode u međuvremenu su izvršile potrebnu sanaciju, a danas je napokon pušten u rad.

- Samo što to vremenski prolazi dok uđe voda u sistem, dok izbaci slanu vodu, to je proces od desetak dana, objasnio je poljoprivrednik Jure Kapović.

Svjesni situacije, poljoprivrednici očekuju dugotrajnije rješenje.

- Da se konačno ovome problemu vode u dolini Neretve pristupi dublje i studioznije, da se trajno riješi taj problem, poručio je Bjeliš.

A za to Hrvatske vode već imaju spremnu dokumentaciju - novi sustav koji će graditi u dvije etape.

- Jedna je gradnja pregrade, a druga je gradnja pet odvojenih cjelina koje su faktički zajedno vezane za mikroakumulaciju. S tim da će voda Male Neretve izgradnjom pregrade na rijeci Neretvi konstantno biti s dobrom kvalitetom, rekao je Joško Erceg, Hrvatske vode.

Kada će započeti njegova izgradnja nije poznato, ali svi se slažu kako ih tek nakon toga očekuje sigurnija i lakša proizvodnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!