Počeo lov na sezonske radnike, plaće sve veće

03.04.2023.

20:58

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT/P.F.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Lov na sezonske radnike već je pri kraju, s Uskrsom će početi pristizati i prvi gosti. Dobar dio posla u sezoni odrađuju i inozemni radnici, a poslodavci, kako bi zadržali radnike i privukli nove, nude sve veće plaće, nagrade, smještaj.

Plaće su rasle, osobito u veljači, pa se daljnji rast očekuje upravo u vrijeme najveće potražnje za radnicima. Primjerice u građevinarstvu, lani je u prosincu prosječna plaća iznosila 849 eura. U pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane u srcu sezone, u srpnju prošle godine, iznosila je 871 euro. To je prosjek, a HRT je provjerio koliku plaću planiraju ponuditi poslodavci kako bi privukli i zadržali radnu snagu.

I ove godine Petra će raditi kod dugogodišnjeg poslodavca, na recepciji.


- Započela sam preko učeničkog ugovora za radno mjesto informatora. Trenutno radim na radnom mjestu recepcionar, rekla je Petra Corazza


Kako bi zadržali stare i privukli nove radnike, poslodavci nude sve bolje uvjete. 


- Naši specijalisti, odnosno naši zaposlenici u stručnim zanimanjima poput konobara, kuhara i recepcionera ostvarit će primanja u lipnju, srpnju i kolovozu od 1200 do 1800 eura neto, a radna mjesta sobarica, kuhar, pomoćni konobar će ostvariti primanja od 1000 do 1200 eura, kazala je Petra Maja Jakopec, direktorica Odjela ljudskih potencijala u destinacijama, Valamar Riviera. 


Pa su plaće za neka radna mjesta, kod kojih je potrebno i iskustvo, ponekad veće od onih koje se nude za radnike s fakultetskom diplomom. 


- Imate chefa, sous-chefa, pomoćnog radnika... To se zaista kreće od 800 do 1000 eura, 1200 maksimalno, 1500. Pa tako možete čuti da neki sezonski radnik ima veću plaću od naših ljudi u bolnici, do policije koja nam čuva sigurnosti, rekao je Stipe Jeličić, potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK. 


No i o radnicima ovisi uspješnost turističke sezone. Uz domaće, sezonu odrađuje oko 30 000 stranih radnika.  


- Zemlje koje se bave turizmom, kojima je turizam važan segment gospodarstva, sasvim sigurno moraju uvoziti radnu snagu. Pitanje je međutim koliko radne snage uvozimo i kakva je to radna snaga, rekao je ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić


I u građevinarstvu, koji uz turizam, zapošljava velik broj radnika, nastoji se sačuvati svaki zaposlenik. Nude se nagrade, na koje poslodavac ne plaća porez, a rastu i plaće. 


- Da bi na neki način ublažili utjecaj povećanja energetskih troškova, mi smo isplatili energetski bonus u visini od 1000 eura neoporezivo, a ove godine nastavljamo s time, od 1. 2. smo podigli plaće za 8% našim radnicima, kazao je Miodrag Matijaca iz Teknoxgroup Hrvatske. 


Ipak, plaće u Hrvatskoj i dalje su ispod europskog prosjeka. S obzirom na to da granica, i kada je zapošljavanje u pitanju, više nema, radnici hrle u one zemlje koje će im ponuditi bolje uvjete.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!