Pomama za sezoncima - donosimo koji se poslovi najviše traže

25.02.2023.

19:51

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/HRT/IMS

Opatija ima sve više hotela koji su otvoreni cijelu godinu

Opatija ima sve više hotela koji su otvoreni cijelu godinu

Foto: Dnevnik / HRT

Kako se približava Uskrs, sve je više oglasa u kojima se traže sezonski radnici. Na Zavodu za zapošljavanje u Rijeci traži se 670 kuhara, a prijavila su se samo 123, treba 1000 konobara, a prijavljeno ih je 223, traži se više od 600 sobarica, a na Zavodu ih je samo 50. Provjerili smo kakva je situacija u opatijskim hotelima te koliko je zanimanje učenika.

Učenici 3. i 4. razreda Ugostiteljske škole u Opatiji budući su kuhari, konobari, recepcionari - turistički djelatnici koji su svake sezone traženi kao suho zlato.


- Ovo sam htjela još od malih nogu. Stvarno je odlično iskustvo, kaže Ana Omerović, učenica Ugostiteljske škole Opatija, smjer turističko-hotelijerski komercijalist.


- Obavljam praksu u jednom restoranu u Lovranu, gdje sam na smještaju, i već imam dogovoren posao poslije škole, kaže učenik iste škole Dino Aleksić, smjer konobar.


I dok su ovi mladi ljudi na pragu stjecanja svojih prvih radnih iskustava, recepcionerka u wellnessu Teuta Frlan već nekoliko godina radi kao sezonska radnica.


- Zadovoljna jesam, lijep je posao, dobra je ekipa, kaže Teuta.


- Novac je bitan, ali i radna atmosfera, dodaje.


Antonela Gubo iz Ogulina za sada se vidi kao kuharica.


- Prošle godine sam prvi put došla ovamo. Radim u hotelu Ičići, trenutno sam ovdje jer je takva potreba, kaže.


Opatija kao popularno cjelogodišnje turističko odredište, ima sve više hotela koji su otvoreni cijelu godinu. Samim time veća je i vjerojatnost da se kvalitetni sezonski radnici prime u stalni radni odnos... A dok se ne zaposle, učenici opatijske Ugostiteljske škole redovito idu na natjecanja, vježbaju i uče.


- U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti imamo mogućnost poslati djecu na natjecanja pa im se to još više svidi, a hoteli i ugostitelji jedva čekaju da ih zaposle, kaže Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija.


Nakon dvije pandemijske godine, među učenicima raste zanimanje za poslove kuhara, konobara, slastičara i recepcionara. No sve je izvjesnije da će hrvatski ugostitelji i hotelijeri i ove sezone potražiti radnike izvan granica Lijepe Naše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!