Počinje utrka za EU novac: treba zauzeti što bolju startnu poziciju

01.10.2022.

07:01

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/P.F./HRT

Bespilotna letjelica

Bespilotna letjelica

Foto: Dnevnik / HRT

Devet milijardi eura iz Unijinih fondova, koliko je Hrvatskoj na raspolaganju do 2027., neupitno pruža nove prilike. Toliki novac sa sobom nosi i veliku odgovornost u odabiru projekata koji građanima mogu osigurati bolju budućnost. I to neovisno o tome gdje žive. Novac je stoga nužno rasporediti i u slabije razvijena područja - primjerice Slavoniju.


U osječkom poduzetničkom inkubatoru BIOS trenutačno su 42 tvrtke. Jedna je samo za projekt istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica primila milijun i pol kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Utrošili smo novce za financiranje osoblja, financiranje plaća, nabavku opreme, promociju tih proizvoda i to je nekako bila tada zaokružena priča. I tako se sve ponovilo kroz još jedan projekt na kojem smo partneri, rekao je Filip Novoselnik, suosnivač i direktor tvrtke Protostar Labs. 

Partneri su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Osječko-baranjska županija koji financiraju izgradnju prve zgrade Gospodarskog centra vrijednu više od 63 milijuna kuna.

- Rok nam je 28.12. i mislim da ćemo stići sve u roku odraditi, rekao je Tvrtko Birčić, pomoćnik voditelja gradilišta Gospodarskog centra.

Također je izgrađen, opremljen i useljen novi, energetski učinkovit paviljon Studentskog doma s gotovo 800 kreveta.

- Puno je udobnije, puno je ugodnije živjeti ovdje zato što imam hladnjak, klimu, puno je ljepše uređeno, opisala je studentica Valerija Crnov.

- Ako hoću učiti, hoću imati dobar internet u sobi i ako ću to platiti želim da valja, mišljenja je student Danijel Anđelić.

Mijenja se i infrastruktura osječke barokne jezgre - Tvrđe.

- Postoje određeni projekti koje treba financirati jer sami po sebi nisu odmah isplativi. Ovdje se vidi bogatstvo, kapacitet i povijest koju imate i drago mi je što smo mogli pomoći očuvati i transformirati ovu utvrdu, istaknula je Elisa Ferreira, povjerenica EK za koheziju i reforme.

Zacrtani europski smjer je digitalno i zeleno.

- Od općina, gradova, županija, od udruga, od poduzetničkog sektora i ovim putem želim dati poruku da svi oni imaju nove prilike u novim fondovima, da očekuju nove pozive vrlo uskoro i vjerujem da ćemo u ovom narednom razdoblju svi zapravo biti bolji, najavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak

Utrka za novi europski novac upravo počinje. Iznova treba zauzeti što bolju startnu poziciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!