Rafinerija nafte Rijeka pokrenula punu proizvodnju goriva

11.05.2023.

Zadnja izmjena 18:58

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik HTV-a/Hrvatski radio/M.Š./HRT/Hina

Rafinerija nafte u Rijeci

Rafinerija nafte u Rijeci

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

INA nastavlja s modernizacijom riječke rafinerije. Ističu da su remont i zastoj u preradi nafte, koji su trajali oko pola godine, bili nužni kako bi se rad rafinerije prilagodio novom postrojenju. Uskoro se očekuje i završetak radova na pogonu za obradu teških ostataka u koje je uloženo 630 milijuna eura. Tim povodom Rafineriju su posjetili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i predsjednik Uprave Ine Peter Ratatić. 

- Ovo ukupno ulaganje Ine u iznosu većem od 630 milijuna eura je jamac budućnosti rada riječke rafinerije, a i nije to samo pitanje poslovanja, nego je to pitanje i energetske sigurnosti Hrvatske, istaknuo je ministar Davor Filipović

Predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics najavio je da će se povećati kapacitet unosa nafte u rafineriju te da će se "značajno poboljšati struktura prinosa i proizvodnja dizela". Na taj će način, dodao je - moći zadovoljiti sve potrebe hrvatskog tržišta, ali i regionalna.

- Postrojenje za obradu teških ostataka radimo da bi rafinerija bila profitabilnija. Mi ćemo imati otprilike 13 posto visokovrijednih proizvoda, koje ćemo moći plasirati na tržište, a i time će Hrvatska imati puno sigurniju opskrbu, poručila je direktorica nadogradnje Rafinerije Rijeka Vedrana Janjić.


Ratatics je istaknuo je da je završetak "brownfield" faze jedan od najvažnijih koraka u projektu nadogradnje rafinerije, kojim se ona modernizira i povećava joj se kapacitet proizvodnje goriva. Ujedno, omogućava se povećana proizvodnja dizela za podmirenje cjelokupnih potreba Hrvatske, kao i zemalja regije te smanjuje potreba za uvozom i osigurava sigurnost opskrbe, dodao je.

Ratatics je najavio dovršetak projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka sredinom sljedeće godine.

- Svi daljnji radovi na projektu moći će se odvijati istodobno s radom rafinerije. Sljedeća planirana obustava rafinerije očekuje se početkom 2024. godine, zbog redovitog remonta. U sklopu tog gotovo tromjesečnog zastoja obavit će se uobičajeni radovi održavanja te provesti projekti energetske učinkovitosti i zamjena katalizatora. U sljedećem razdoblju nastavljaju se radovi na novom postrojenju za obradu teških ostataka, navode iz Ine.

Do sredine iduće godine bit će dovršena i nova luka te silos za koks, ali daljnji radovi neće utjecati na rad rafinerije.

Ministar Filipović potvrdio je da 70 posto radova u sklopu projekta nadogradnje rafinerije obavljaju hrvatske tvrtke.

- Osim Hrvatske, nakon dovršetka radova, gorivom će se moći opskrbljivati i tržišta BiH, Slovenije, te dijelom Crne Gore i Italije, rekao je.

- Pokrenuli smo narudžbu nove opreme za crpljenje ugljikovodika kako bismo spriječili da ugljikovodici završe u moru i u planu je potencijalno gradnja trajne brane kako bismo zapravo apsolutno spriječili širenje ugljikovodika u moru, kazala je direktorica zaštite zdravlja i sigurnosti okoliša u INA-i Una Radulović Zekić

Modernizacija riječke rafinerije trenutačno je jedan od najvećih industrijskih projekata, a u planu su i ulaganja u proizvodnju obnovljivog vodika i solarnu elektranu. 

Podsjetimo, Rafinerija je prekinula rad sredinom studenog zbog gradnje pogona za obradu teških ostataka nafte, u sklopu 530 milijuna eura vrijednog projekta modernizacije INA-e. 

Nakon tog zastoja do kraja godine više nisu planirani prekidi rada, a kraći zastoj zbog redovitog remonta najavljen je za početak iduće godine.

To je bilo planirano zbog potrebe za nadogradnjom i povećanjem kapaciteta procesnih jedinica SRU – Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU – Hidrokrekinga, kako bi se one uskladile s novim postrojenjem za obradu teških ostataka.

Na postrojenju Hidrokrekinga je ugrađena nova Stripper Product kolona visoka 38 metara i teška više od 110 tona, a izvedeno je i više od 180 priključaka novog postrojenja na staro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!