Državne obveznice uvrštene na burzu: 'Velik odaziv poruka je povjerenja građana'

08.03.2023.

Zadnja izmjena 13:49

Autor: HRT/IMS

Potpisivanje ugovora o uvrštenju obveznica RH na Zagrebačku burzu

Potpisivanje ugovora o uvrštenju obveznica RH na Zagrebačku burzu

Foto: HTV / HRT

Narodne obveznice uvrštene su danas na Zagrebačku burzu, a trgovanje njima počinje u petak, 10. ožujka. Oko 45 tisuća građana upisalo je milijardu i 335 milijuna eura, a institucionalni investitori dodatnih 515 milijuna. Poznati su i neki detalji. Najčešći ulog bio je 10 tisuća eura, a 400 građana upisalo je minimalni - od 500 eura. Najmlađi ulagač ima 19, a najstariji čak 99 godina. Na svečanosti su bili premijer Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac. 


Središnje klirinško depozitarno društvo izvijestilo je da će obveznice danas biti prenesene na račune ulagatelja. Onima koji nemaju otvoren račun - bit će automatski otvoren bez naknade.

Obveznicama će se od petka moći trgovati. 

- Time de facto prestaje život ovih obveznica na primarnom tržištu i počinje njihov život aktivno na sekundarnom tržištu gdje će građani i si koji su uložili u obveznice moći obavljati kupoprodajne transakcije. Građani su u prvom krugu upisa upisali milijardu i 335 milijuna eura obveznica. U drugom krugu upis je bio za institucionalne investitore, interes je bio oko milijardu eura, alocirano je 515 milijuna eura. Ukupan iznos koji je alociran građanima i institucionalnim investitorima je milijardu i 850 milijuna eura. Ovo izdanje je po mnogo čemu specifično, prvo ovakvo u kojem sudjeluju građani, interes je bio velik. Dakle, 45 tisuća građana je upisalo i uplatilo obveznice. Mislim  da je ovo bila dobra prilika za građane s obzirom na kretanje na tržištu i na kamatnu stopu koja je na depozite u bankama poprilično niska. Sam rok dospijeća je također prihvatljiv građanima, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Rok dospijeća obveznica je 8. ožujka 2025.


- Po svom volomenu ovo izdanje predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrijednosni papir u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. To je poruka povjerenja Vladi RH i svemu što činimo kako bi unaprijedili poslovno okruženje, ali i situaciju u javnim financijama i drugim politikama učinili stabilnom, dodao je Primorac.

Iznio je i podatke kako je najčešći ulog bio 10 tisuća eura gotovo u svim bankama, nešto više od 400 uloga bilo je po minimalnom iznosu od 500 eura. U smislu dobne strukture, zanimljivost je da u svim bankama koje su bile agenti i suaranžeri, najstarije osobe koje su upisale obveznicu imale su iznda 90 godina - OTP je imao upisnika od 91 godinu, a RBA od 99 godina.

Plenković: Poruka visokog stupnja povjerenja


Premijer Andrej Plenković zahvalio je ministru Primorcu i svima u Vladi koji su radili na ovom projektu.

- U proteklih sedam godina učinili smo ogromne korake u smislu konsolidiranja međunarodne, ekonomske, financijske reputacije Hrvatske. Prije sedam godina Hrvatska je bila u proceduri prekomjernog proračunskog manjka, proceduri prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, bila je država čiji je kreditni rejting bio dva stupnja ispod investicijskog...To su bile situacije kad smo imali visoki javni dug i proračunski deficit. Sve to danas djeluje kao jaka daleka prošlost, istaknuo je Plenković.

Odgovorno upravljanje javnim financijama, istaknuo je premijer, značilo je smanjenje deficita i izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manja, ali i podizanje investicijskog rejtinga po sve tri agencije.

- Uspjeli smo na način da smo zemlja koja je na isti dan ušla u Schengen i europodručje, smanjujemo javni dug jednako brzo kao što smo to činili prije COVID-a, primljeni smo u europski tečajni mehanizam II i bankovnu uniju, sama priprema uvođenja eura pokazala je sjajnu suradnju između države, HNB-a, ali i svih aktera i na taj način da smo to povjerenje digli na operativnu, učinkovitu razinu gdje je tehnička tranzicija s kune na euro prošla bez zastoja, nakon čega smo odmah prionuli na izdanje državnih obveznica, rekao je Plenković.

- Kada smo razgovarali o ovim obveznicama na razini Vlade, računali smo milijardu eura zajedno građani i institucionalni investitori. Međutim, kada se prezentirala ova obveznica, vidjeli smo dva fenomena - visoko povjerenje građana u vrijednosni papir koji izdaje država, vidjeli smo povoljnu situaciju na tržištu gdje su ljudi vidjeli da im je isplativije uložiti u sigurnu obveznicu u odnosu na kamate koje su imali na štednju u svojim bankama.

- Pokazali smo živahnost za tržište kapitala i pokazali smo da ovakav način zaduživanja države s ovakvim uvjetima za ulagače predstavlja jedan win-win uz minimalne rizike, dodao je premijer.

Poruka cijele ove operacije, istaknuo je Plenković, jest poruka visokog stupnja povjerenja.

- Mi sada živimo u smislu međunarodne i financijske reputacije Hrvatske praktički sigurni s Europskom središnjom bankom, europskim mehanizmom stabilnosti, s putem prema OECD-u. Vjerujem da ćemo kroz idućih nekoliko godina zaokružiti i tu finalnu etapu međunarodnog ekonomskog i financijskog pozicioniranja Hrvatske na dobrobit građana i gospodarstva, zaključio je Plenković.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić  je rekla kako je ovo za Zagrebačku burzu važan dan te kako je ova državna obveznica, koja je motivirala veliki broj građana da se uključe na tržište kapitala, početak jedne nove ere, jer je ovaj financijski poduhvat pokazao da postoji jako puno kapitala koji traži dobre investicijske prilike.

Uz moguća slična zaduživanja države, računaju, kaže Gažić, i na planove za privatizaciju državnih tvrtki, ali i brojne druge kompanije koje će u budućnosti doći na Zagrebačku burzu.


Vodeći agenti izdanja obveznica bili su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, dok je ulogu su-aranžera izdanja imala Hrvatska poštanska banka. Pravni savjetnik transakcije bilo je društvo Mišković & Mišković odvjetničko društvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!