Povratnik iz Njemačke: Život u Hrvatskoj je ipak ljepši

31.08.2022.

07:00

Autor: Sanja Kos-Bojanić/ Hrvoje Povijač/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Povratnik Nenad Bukovčan

Povratnik Nenad Bukovčan

Foto: HTV / HRT

Koprivničko-križevačka županija četvrtu godinu dodjeljuje nepovratne potpore za samozapošljavanje od najviše 30 tisuća kuna. Dosad se ovakvim potporama za opremanje novootvorenih obrta ili nekih drugih djelatnosti koristilo 50-tak ljudi. Danas je nove ugovore potpislao 13 korisnika, a zanimanje je iskazalo još njih osam.


Nenad Bukovčan rođen je u Njemačkoj gdje je završio stolarsku školu. Odande se vratio u Hrvatsku - u Suboticu Podravsku pokraj Koprivnice.

- Kroz sve te godine u Njemačkoj provedene shvatio sam da je život u Hrvatskoj ipak ljepši. Više je tu slobode, sam si na svome, imaš više prostora- Život je ipak na neki način lakši iako je možda, što se tiče poslovnog, malo drugačije, ali vidim da ima puno potencijala u Hrvatskoj i budućnost je tu u svakom slučaju bolja nego u Njemačkoj, kaže Nenad.

U dvorištu obiteljske kuće, u radionici koju je izgradio i djelom opremio njegov otac, Nenad je otvorio obrt za obradu drva.

- Sad namjeravam položiti majstorski ispit iako imam tu školu u Njemačkoj, da bude to službeno na papiru jer onda mogu promijeniti djelatnost baš u stolarski obrt, jer sad je obrt za obradu drva, objašnjava Nenad. 

Promjena obrta donijet će mu i nove mogućnosti za rad, a za to treba još više stolarskih strojeva. Stoga će mu dobro doći 12o tisuća kuna nepovratnih potpora koje je za samozapošljavanje dobio od HZZ-a i 30 tisuća kuna koje mu je dodijelila Županija. Potporu županije za kupnju računala iskoristio je i Matija Čoklica iz Đelekovca.

- Već sam radio u privatnom sektoru više od tri godine. Prepoznao sam priliku da otvorim svoj vlastiti posao, odnosno obrt i da se bavim IT uslugama i na nekom drugom tržištu, ne samo na tržištu Hrvatske, ističe Matija. 

Četvrtu godinu zaredom samozapošljavanje podupire županija.

- Mi smo u 2019., 2020. i 2021. osigurali milijun i 600 tisuća kuna za ovakav vid potpora. ove godine 400 tisuća kuna, kaže Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Zanimanje za ovakve županijske potpore iskazalo je još osmero poduzetnika, i njima će se nakon rebalansa potkraj godine nastojati pomoći u samozapošljavanju. Novac koji županija isplaćuje namijenjen je za kupnju strojeva i stvaranje materijalnih uvjeta za samozapošljavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!