Rezanci, krpice za juhu, mlinci i kolačići s dodatkom koprive

06.02.2022.

07:00

Autor: Sonja Kos-Bojanić, Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/HRT

Projekt otvaranja društvenog poduzeća "Koprivita"

Projekt otvaranja društvenog poduzeća "Koprivita"

Foto: HRT / HRT

Udruga osoba s invaliditetom grada Koprivnice "Bolje sutra" provodi projekt otvaranja društvenog poduzeća "Koprivita." Proizvode prehrambene proizvode s dodatkom koprive, a cilj im otvoriti radna mjesta za osobe s invaliditetom. Dok čekaju rješavanje dokumentacije buduće zaposlenike uče novim vještinama.

Sonja Grošek vrlo bi rado svoje obveze domaćice zamijenila poslom u Kopriviti. Zbog toga se i prijavila na pripremne radionice koje organizira udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra.

- Mislim da je to baš posao za mene. Volim timski rad fizički, s rukama nešto. Nisam tip za uz kompjuter - priznaje Grošek.

Dvadesetčetverogodišnji Ivan Vuk po zanimanju je pomoćni kuhar. Već je neko vrijeme član udruge. Sudjeluje u aktivnostima koje organiziraju i želio bi raditi u socijalnom poduzeću. Uklopio se je, kaže, jako dobro i svi su mu ondje super, poput obitelji.

- Imali smo prošle cijele godine edukativne radionice, puno toga naučiš s obzirom da smo različitih godina, jako smo se dobro posložili i super nam je - oduševljena je i Martina Lončar.

Kad poduzeće koje je službeno registrirano potkraj rujna prošle godine počne s radom, u njemu bi posao trebalo naći 12 osoba s invaliditetom. Proizvodit će tjesteninu i različite prehrambene proizvode s dodatkom koprive.

- Mi to želimo plasirati kao ozbiljan proizvod, prije svega taj proizvod ne postoji na tržištu, pokazalo je istraživanje. Vidimo veliku perspektivu i veliki interes koliko već sada imamo kao projektni proizvod interes za to, tako da se ja apsolutno ne bojim za plasman - kaže Marija Mraz, predsjednica Udruge "Bolje sutra".

Široki rezanci, krpice za juhu, mlinci i kolačići s dodatkom koprive već su predstavljeni na sajmovima diljem Hrvatske, a zanimanje su pokazale i udruge u inozemstvu s kojima "Bolje sutra" surađuje. Prostor za pogon dodijelio je grad, a s prvim toplijim danima počet će i intenzivnije uređenje. Milijun i 200 tisuća kuna za obnovu i opremanje prostora osigurano je iz Europskog socijalnog fonda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!