Preko milijun turista, promet autocestama odličan

09.08.2021.

12:37

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Turistica iz Austrije hvali Hrvatsku

Turistica iz Austrije hvali Hrvatsku

Foto: Dnevnik / HRT

Stigli su novi podaci Hrvatskih autocesta te podaci sustava eVisitor. I na moru i na cestama dobre su brojke. Turisti hvale Hrvatsku.

Proteklog vikenda na svim je autocestama u njihovoj ovlasti zabilježeno 875.507 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu višem od 49 milijuna kuna. Promet vozila veći je za 31%, a iznos cestarine za 37% u odnosu na isti vikend prošle godine. U usporedbi s 2019., promet vozila manji je za 2%, a iznos naplaćene cestarine za 4% u odnosu na isti vikend 2019.

Više od milijun turista

Prema posljednjim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj trenutačno boravi malo više od milijun turista, od kojih je otprilike 860.000 inozemnih. Time smo vrlo blizu rekordnoj 2019. godini kada je u našoj zemlji u ovo vrijeme boravilo oko 1,1 milijun turista.

Najbrojniji su gosti iz Njemačke i domaći, zatim iz Slovenije, Poljske, Austrije i Češke. Najpoželjnija odredišta prema posjećenosti i dalje su Rovinj, Vir, Medulin, Poreč, Umag i Mali Lošinj.

Što kažu turisti o Hrvatskoj?

Ovo je jedno od najljepših mjesta za jedrenje jer su otoci blizu, a veoma različiti. Hrana je izvrsna i more prekrasno. Što više možete poželjeti, smatra Timi iz Mađarske.

- Jako je lijepo, mislim da ne postoji mjesto gdje je more ovako čisto. Obožavam sve u vezi s Hrvatskom, otoke, more, kulturu i gradove, rekao je Gabriel iz Austrije.

- Mislim da ima previše turista, ali unatoč tomu svi su ljubazni i izvrsno se zabavljamo, misli Peter iz Nizozemske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!