12:28 / 17.02.2022.

Autor: HRT

Prijevoznici Vladi RH: Naši putnici plaćaju najveći PDV na prijevoz u EU, ispravite propust

Nezadovoljstvo prijevoznika

Nezadovoljstvo prijevoznika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlada RH je jučer predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji u velikom dijelu obuhvaća trajno smanjenja PDV-a na niz proizvoda i usluga. Iz Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca pozdravljaju mjeru poreznog rasterećenja, ali izražavaju žaljenje što je Vlada propustila uključiti sektor prijevoza putnika koji u trenutnoj situaciji, osim zbog sve viših cijena energenata, trpi i zbog negativnog utjecaja pandemije na kolektivna putovanja.

Predstavljenim Vladinim mjerama se trajno snižava PDV na plin, hranu, poljoprivredne proizvode te sportska i kulturna događanja, ali ne i za sektor prijevoza putnika. Pritom je stopa PDV-a na prijevoz putnika među najvišima u Europi pa tako hrvatski građani – osim što plaćaju jedno od najskupljih goriva – zbog najviše stope PDV-a nemaju mogućnost za značajno jeftiniju alternativu u prijevozu. 

Na to je upozorio i Hrvoje Meštrović, predsjednik Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca koji istaknuo da su brojne europske zemlje i prije pandemije i eksplozije cijena energenata imale sniženu stopu PDV-a na prijevoz putnika. 

– Zemlje s kojima se možemo uspoređivati, poput Slovenije, Mađarske i Austrije, ali velika većina ostalih zemalja Europske unije, redom imaju snižene stope PDV-a i to redovito ispod 10 posto jer prepoznaju važnost javnog prijevoza. Autobusi prevoze učenike, radnike i umirovljenike te su njihovi multiplikativni društveni i ekonomski učinci nemjerljivi. Mjere ne mogu biti sveobuhvatne ako je zanemaren segment prijevoza putnika. Cijene goriva su rekordno visoke i nema naznaka da će pasti. Stoga Vlada RH mora omogućiti građanima priliku za jeftinijim alternativnim prijevozom, ističe Meštrović.

Iz HUP-ove Koordinacije javnolinijskih prijevoznika podsjećaju da prema EU direktivama prijevoz putnika spada u kategoriju usluga na koju se mogu primijeniti snižene stope PDV-a te su tu mogućnost iskoristile brojne države članice Europske unije. U Sloveniji je PDV na prijevoz putnika 9.5 posto, u Austriji 10 posto, dok Slovačka, Mađarska i Italija primjenjuju nultu stopu. Osim visokih stopa PDV-a o kojem prijevoznici govore već godinama, tu je i porast cijena energenata te posljedični inflatorni pritisci koji će dodatno će ugroziti sektor o čijem prijevozu ovisi više od polovine građana Hrvatske. 

– Situacija je javnim autobusnim prijevoznicima neizdrživa. Smanjenje PDV-a na prijevoz putnika olakšalo bi život našim sugrađanima, a prijevoznici bi dobili priliku raditi svoj posao i normalno prevoziti putnike. Autobusi su jeftiniji, učinkovitiji i održiviji način prijevoza. Zato pozivamo premijera Plenkovića i ministra financija Marića isprave propust te, poput Vlada naših susjednih zemalja, snize stopu PDV-a na prijevoz putnika, istaknuo je Meštrović, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!