Električni automobili su budućnost, mogu li ih građani priuštiti?

06.03.2023.

07:01

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/HRT/R.S.

Punjenje baterija za samo pet minuta?

Punjenje baterija za samo pet minuta?

Foto: Claudio Breciani / REUTERS

Golemu pozornost javnosti izazvala je najava da će Europska unija od 2035. zabraniti proizvodnju automobila koje pokreću benzin ili dizel, pa bi se mogla kupiti samo nova električna vozila. No, primjena odluke je, nakon burnih reakcija, posebno u zemljama s najrazvijenijom automobilskom industrijom poput Njemačke, odmah i odgođena. Građani u većini nisu protiv prelaska na električna vozila, no pitanje je koliko njih će si to moći priuštiti.


Budućnost je električna, barem tako misle veliki proizvođači automobila.  

- Budućnost Forda električni su automobili s vrlo jasnim i preciznim planom za potpunu elektrifikaciju naših vozila, za HRT Dnevnik rekao je Gunnar Herrmann, predsjednik Uprave Ford Njemačka.

No što misle građani o električnim vozilima.

- Mislim da nema još dovoljno punionica u Hrvatskoj i standard hrvatskih građana još nije na tom nivou, rekao je jedan od građana.

- Ako iskopavaju rudu za baterije litija i dalje se radi onečišćenje tako da nisam siguran što je tu bolje s ekološke strane. A što se tiče prelaska na električna vozila ako ne dođe puno skuplje ja sam za, kazao je građanin. 

Električni automobil u prosjeku stoji tridesetak tisuća eura. A država godišnje kupnju takvih vozila subvencionira sa samo 13 milijuna eura. Kupci poticaje iskoriste istog trena.

- Ako se poticaji prošire iz Ministarstva gospodarstva, konkretno iz Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva financija dakle kroz fiskalne poticaje i time se otvori mogućnost da kupci kupe električna vozila kroz cijelu godinu, dakle svih 365 dana sigurno je da će prodaja tog segmenta kategorija tih vozila porasti, kazao je Tomislav Miletić, predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima pri HGK.

Nedostatak kvalitetnih automehaničara i električne baterije 


Iako su cijene visoke, mnogim građanima automobil nije luksuz, nego svakodnevna potreba. Prelaskom na električne aute mnogi stručnjaci kažu da nam prijeti efekt Havane, a to vrlo jednostavno znači da ćemo uglavnom popravljati naše stare benzinske i dizelske motore.

- Već sada je u principu problem s kvalitetnim automehaničarima i mislim da će nastati problem kada nastane potpuna elektrifikacija 2035. godine, mislim da će nedostajati kvalitetnih ljudi u svakom slučaju, istaknuo je Dalibor Hasija, automehaničar.

A jedan je od problema i zbrinjavanje starih električnih baterija te na koji način osigurati dovoljno električne energije za sva ta vozila.

- Problem je od kuda tu struju izvući, znači mi moramo još sagraditi najmanje dva reaktora kao u nuklearnoj elektrani Krško da bi mogli sve automobile u Hrvatskoj, ako oni budu električni napuniti električnom energijom, to je gotovo nemoguće, kazao je Goran Husinec, prometni stručnjak. 

U kojem će smjeru ići elektrifikacija vozila još nije potpuno jasno, no jedno je sigurno ako nemate tridesetak tisuća eura, pripazite na one limene ljubimce koje imate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!