Prva berba grožđa - strojnim beračem na gusjenicama

23.09.2024.

07:06

Autor: Sani Lukić/T.D./Plodovi zemlje/HRT

I na Bilogori - gdje su u posljednja dva desetljeća obnovljeni stari i posađeni novi vinogradi, nikad ranija berba. 

Dugotrajno sušno razdoblje ostavilo je traga i na grožđu u tom kraju. Sad je zbog nagle promjene vremena i nešto dužeg kišnog razdoblja pred nama krenula utrka s vremenom. Kako bi prije kiše pobrali grožđe, bilogorski vinogradari, umjesto branja grožđa na ruke, umjesto berača prvi su put brali s inovativnim strojnim beračem. I to na gusjenicama.

Grozdovi graševine na bilogorskim padinama desetak kilometara od Bjelovara su zreli i zdravi pa bi bila prava šteta prepustiti ih kiši, a kasnije i bolestima. Stoga je vlasnik vinograda unajmio kombajn kako bi što brže ubrao urod.  

- Zadovoljan sam, premda je i ovo nova vrsta kombajna kod nas na gusjenicama. Nešto inovativno u Hrvatskoj. Očito da je budućnost u mehanizaciji te vrste, istaknuo je Marijan Coner, vlasnik vinarije Jabučeta.

"Nikad nije bilo berbe grožđa kombajnom"


Čude se kombajnu u bilogorskim vinogradima mnogi pa i potomci obitelji čiji su pradjedovi ovdje posadili vinograde.

- Moja obitelj se ovdje bavila vinarstvom i vinogradarstvom negdje od 1923. godine. Naravno da nikad u Martinca, u tim našim bilogorskim bregima, nije bilo berbe grožđa kombajnom, rekao je Božidar Galjar iz Bjelovara.

Vlasnici uz ovaj imaju još 7 hektara vinograda, a kako je teško doći do težaka, izgleda da bi ovakvu berbu mogli gledati svake godine. 

- Izgleda da više nećemo moći berače gledat jer za obrati neku površinu vinograda treba 50-ak ljudi u jednom danu. A ovo sve se obavi u nekoliko sati i gotov je za manje od dva sata, istaknuo je Coner. 

Zanimljivo je da se vina proizvedena na Bilogori prodaju ne samo na kontinentu već i u priobalju.

- Ovo je odlična godina. Poštedjele su nas sve vremenske nepogode, da ne kažem da su nas zaobišle. Imao sam izvrsnu berbu s jako dobrim odnosom svih potrebnih elemenata - sladora i kiselina. Očekujemo da će ovo biti odlična godina za vino, istaknuo je Coner.   

Završili s berbom


Mnogi su vlasnici vinograda na Bilogori već završili s berbom. 

- Ja berem vinograd već 30 godina. I nikad prije nisam koristio. Urodi su odlični ove godine, kvaliteta je dobra. Nešto je malo suše bilo, pa je malo manje namoštno, ali je zato prava kvaliteta. To je graševina, rekao je Mladen Zagorac iz Martinca.

Udruzi koja u općini Kapela okuplja 40-ak članova kažu kako su unatoč suši zadovoljni rezultatima ovogodišnje berbe.  

- Malo je podbačaj. Namoštnost je loša - od 20 do 30 posto, ali je jako slador visok i bogat što nije bio u povijesti Bilogore. Evo i Bilogora je jako dobro dala, istaknuo je Zvone Cvitković iz Udruge vinara i voćara "Bilogorski bregi".

Strastveni ljubitelji kapljice


Zanimljivo kako ovdje ima i strastvenih ljubitelja kapljice koji nemaju svoje vinograde, ali i imaju podrume u kojima nastaju kvalitetna vina. Ne žale po grožđe potegnuti čak do Iloka pa i Slovenije.

- Svi smo se malo opremili. Napravili smo bačve i hlađenje, malo smo to dotjerali. Iločani imaju dobru berbu i svake godine iz Iloka kupujemo, iako smo ovih godina i iz Slovenije, rekao je Cvitković.

Iako je ovdje stroj prvi put zamijenio berače nema razloga da se društvo ne okupi i uz vino iz prošlogodišnje berbe i domaće proizvode ne nazdravi ipak jako dobroj berbi grožđa. No to je tek prvi dio posla. Sada slijedi briga u podrumima kako bi se proizvela kvalitetna vina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora