Rast vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

23.02.2023.

09:56

Autor: I.Z./HRT/Hina

Rast vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

Rast vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2022. iznosila je 11,9 milijardi kuna, što je za 29,2 posto više u odnosu na 2021. godinu, podatci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata porasla je za 30,4 posto, na 6,9 milijardi kuna, a vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za 27,5 posto, na pet milijardi kuna.

- Na porast ukupne vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali su biljni i stočni proizvodi, što je prouzročeno povećanim cijenama i količinama kako biljnih tako i stočnih proizvoda, objašnjavaju iz DZS-a.

Među biljnim proizvodima najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2022. imaju žitarice (50 posto), uljarice (20,9 posto), vino (10 posto) i povrće (5,8 posto).

U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti, istaknuli su iz DZS-a.

Napominju pritom kako je kod uljarica, vina i povrća došlo do porasta vrijednosti podjednako zbog povećanih količina te otkupnih i prodajnih cijena, dok je kod žitarica došlo do porasta zbog većih otkupnih i prodajnih cijena.

Po podatcima DZS-a, ukupna vrijednost otkupa i prodaje žitarica u prošloj je godini iznosila 3,28 milijardi kuna, a uljanog sjemenja 1,37 milijardi kuna.

U strukturi vrijednosti stočarstva najveći udio čini kravlje mlijeko (26,8 posto), svinje (25,8 posto) i goveda (24 posto).

Tako je lani vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosila 1,44 milijarde kuna, a svinja 1,38 milijardi kuna te goveda 1,29 milijardi kuna.

- U svim spomenutim skupinama proizvoda ostvaren je porast vrijednosti. Na porast vrijednosti u skupinama kravljeg mlijeka, svinja i goveda više su utjecale otkupne i prodajne cijene nego količine, objašnjavaju statističari.

Podatci DZS-a pokazuju da je prošle godine prosječna proizvođačka cijena merkantilne pšenice iznosila 2.243,44 kune po toni, merkantilnog kukuruza 2.188,14 kuna po toni, a sirovog kravljeg mlijeka 3,27 kune po litri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!