Novi val rasta cijena, poskupljenja od oko 10 posto

22.02.2023.

19:50

Autor: Dijana Kovaček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Potrošačka košarica, ilustracija

Potrošačka košarica, ilustracija

Foto: Goran Jakus / PIXSELL

Upravo kada smo se ponadali da će cijene u trgovinama napokon prestati rasti i početi padati, neugodno je iznenadila najava stranih multinacionalnih kompanija, koju su prenijeli naši trgovci i distributeri, o još većim cijenama mnogih proizvoda početkom ožujka. Poskupljenja bi se trebala kretati oko deset posto, što je i više nego dovoljno da nas upozori kako je rast inflacije, unatoč usporavanju posljednja dva mjeseca, još daleko od svoga kraja. 

U ožujku nam stiže novi val rasta cijena, najviše kozmetike, pića i jednog dijela prehrambenih proizvoda, uglavnom onih iz uvoza. Naime, strane multinacionalne kompanije ne odustaju od najavljenih poskupljenja - kaže nam Ivica Katavić.

- Koliko, ja vjerujem da neće prelaziti 10-tak posto jer s obzirom na to da se radi o multinacionalnim kompanijama, oni kroz ta poskupljenja nastoje nadoknaditi inflatorne razlike, rekao je Ivica Katavić, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a.

Nova se poskupljenja stranih proizvođača ne mogu izbjeći, ali neće biti iznad očekivane stope inflacije, kaže vlasnik naše najveće distributerske kompanije. 

- Svako poskupljenje koje je do 8 posto je normalno i očekivano i ne treba tajiti to. To je stvar koja se ne može zaustaviti, istaknuo je Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik Orbica.

- Očekujemo poskupljenje svih naših principala, ali ne znamo koliko će ono biti, dodao je.

-Treba istaknuti da se ne radi o našoj domaćoj proizvodnji, nego uglavnom o strancima. Ima nešto domaćih, ali nisu to domaće prehrambene tvrtke koje su svoje korekcije napravile prošle godine, naglasio je Roglić.

O najavama poskupljenja razgovaralo se i na Markovu trgu. Premijer podsjeća da, zbog odluka Vlade, svi u Hrvatskoj plaćaju jeftiniji plin, struju i gorivo.

- To isto se događa ljudima u gospodarskom sektoru, od kojih mnogi najavljuju da će sada povećavati cijene, a zahvaljujući našim odlukama milijunske iznose plaćaju manje samo za struju na primjer, u periodu od listopada do danas, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade..

Cijene energije i sirovina padaju i na svjetskom tržištu, kaže premijer, pa trenutačno nema mnogo razloga za njihovo dizanje.

- Energenti i inputi nama se u ovom trenutku ne čine takvima da bi trebalo doći do nekog značajnijeg porasta cijena. Ministarstvo gospodarstva, ministarstvo financija i cijeli tim Vlade radi na pripremi mjera nakon 1.travnja, a u tom procesu razgovarat ćemo s gospodarskim subjektima koji imaju ovakve najave, najavio je premijer.

I Vlada, i Europska komisija i HNB u ovoj godini očekuju smirivanje inflacije, a prognoze se kreću od 6 do 7 i pol posto. Najgori je val inflacije, čini se, prošao, ali to ne znači da poskupljenja više neće biti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!