Rastu kamatne stope, ali i zanimanje za stambene kredite - što će biti s njima?

12.10.2022.

19:48

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Što će biti sa stambenim kreditima?

Što će biti sa stambenim kreditima?

Foto: Dino Stanin/HTV / PIXSELL/HRT

Raste zanimanje za stambene kredite, a što će s njima biti - u Dnevniku HTV-a otkrio je Hrvoje Japunčić, financijski analitičar.

Japunčić očekuje da će rast kamatnih stopa biti blag, ne samo što se tiče hrvatskih okvira visoke likvidnosti bankarskog sektora nego i razine na kojima su kamatne stope u usporedbi s drugim članicama eurozone.

Kamatne stope rastu, ali i potražnja za stambenim kreditima.

- Što se tiče potražnje za nekretninama u Hrvatskoj, više godina smo svjedoci da je to jedan od osnovnih instrumenata u koje građani ulažu, što zbog životnih potreba, a što zbog neke štednje i investicija. Ako gledamo u odnosu na kretanja na tržištu kapitala ove godine gdje mnoge druge klase imovine imaju negativne prinose, to je možda još jedan od faktora koji usmjeravaju građane prema ulaganju u nekretnine.

Uzeti fiksnu ili promjenjivu kamatnu stopu?

Japunčić je istaknuo da je osobno uvijek za fiksnu kamatnu stopu jer "svatko tko ugovori takvu vrstu kredita ima točno raspoznat tijek odljeva financijskih sredstava".

- S druge strane, ako bude snižavanja kamatnih stopa, uvijek se može doći i pregovarati da se takav ugovor zamijeni, rekao je.

Inflacija zasad ne pokazuje znakove smirivanja, u Hrvatskoj je prema posljednjim podacima viša od 12 posto, a ni u Europi i SAD-u nije puno bolja situacija. Znači li to da će središnje banke dalje dizati kamatne stope?

- Što se tiče dizanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka - to i dalje možemo očekivati na njihovim zasjedanjima u listopadu i prosincu. S druge strane, na mnogim segmentima tržišta roba u proteklih nekoliko mjeseci imamo tendenciju snižavanja cijena i duboko vjerujem da će se taj segment u sljedećih nekoliko mjeseci efektuirati u snižavanju inflacijskih pritisaka.

- Ono što je na razini Hrvatske, odnosno Europe izrazito bitno je stanovište energetike, međutim, i u tom pogledu za sada možemo vidjeti, gledajući iz prizme plina, situacija za ovu zimu nije toliko loša, skladišta su visoko popunjena, dobavljivost kanala se proširuje svakodnevno, dodao je.

Upitan kako će se više kamatne stopa odraziti na gospodarstvo u cjelini, Japunčić je odgovorio:

- Nažalost, u zadnje dvije godine nismo imali toliko značajnih investicija. Investicije koje su se održavale - održavale su se kroz financiranje iz europskih fondova i to očekujem i dalje. Naravno da podizanje kamatnih stopa utječe na odluke privatnika što se tiče ulaska u investicije. Moramo biti objektivni, sadašnje razine, a moguće i malo više razine kamatnih stopa sve bi to bilo prihvatljivo u nekoj financijskoj matematici izračuna da li ići u određenu investiciju, zaključio je Japunčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!