Rat, pandemija, visoke cijene - izazovi za mnoge gospodarstvenike

29.03.2022.

14:51

Autor: Ružica Divac Borovečki/"Rat u Ukrajini"/IMS/HRT

Gospodarstvenici posluju uz brojne izazove

Gospodarstvenici posluju uz brojne izazove

Foto: HRT / HTV

Zbog pandemije, iznimno visokih cijena energenata te nestabilnosti gospodarstva zbog rata u Ukrajini - teško je poslovati, kažu gospodarstvenici. Gotovo da nema poduzeća koje nije pogođeno.


Pandemija, rast cijena električne energije i plina, rat u Ukrajini i sankcije Rusiji - izazovi su za gospodarstvenike koji se samo nižu.

- Rat u Ukrajini prekinuo je oporavak svjetske privrede. Imali smo priliku vidjeti kako se samo u dva ili tri dana dogodilo jako puno toga u svijetu. Značajno su porasli troškovi svih energenata, cijena ugljena, plina, struje i svega ostaloga i došlo je do nedostatka određenih roba, kazao je Branimir Mudža, direktor HeidelbergCement Group d.d. za Hrvatsku. 

U nekoliko mjeseci, cijena električne energije, porasla je za nevjerojatnih 11 puta.

- Nama je godišnje trošak kroz taj porast cijene negdje na razini milijun i pol kuna. Nadamo se da će to ostati na tim razinama i da se neće narušiti sigurnost opskrbe, kazao je Anđelko Švaljek, direktor Regeneracije iz Zaboka. 

- Naša tvornica u Ukrajini je stradala i to smo komunicirali s javnošću. Dijelovi proizvodnog pogona teško su oštećeni i ponovno pokretanje proizvodnje u ukrajinskoj tvornici u bližoj budućnosti više nije moguće. No, poslovanje Vetropack grupe i dalje je stabilno i neupitno, rekao je Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže iz Huma na Sutli. 

Tvornica staklene ambalaže pomoći će i zapošljavanjem radnika srušene tvornice.

- Postoji plan na razini grupacije, gdje će ostalih osam tvornica i naša uprava u Švicarskoj pokušati pomoći tim ljudima maksimalno koliko ćemo moći, dodaje Premužak.

- Direktno kriza u Ukrajini nas nije pogodila, ali ne znamo kako će indirektno. A pogodit će sve, od cijene energenata, od tržišta, tokova roba, jer često ni ne znate gdje vaši proizvodi završe, izjavio je Josip Grilec, predsjednik Uprave Stražaplastike iz Huma na Sutli. 

Danas se mogu čuti pojmovi poput inflacije, depresije, stagflacije. Je li rješenje u diverzifikaciji, to jest u raspodjeli rizika pri proizvodnji, raspravljali su gospodarstvenici iz različitih sektora.

- Diverzifikacija koju zastupam je sigurno diverzifikacija u hrvatskom turizmu. S obzirom na krize koje su oko nas, prvo COVID kriza, a zatim kriza koja nastaje zbog rata u Ukrajini, ostavit će sigurno posljedice i pokazati da je jednostavno preveliki rizik bazirati turizam na tri mjeseca u godini, kazala je Ivana Kolar, direktorica Julius Rose d.o.o.

- Kad je Europska komisija zabranila plastične slamke mi smo imali 1% proizvodnje. Zamislite da smo imali 80% proizvodnje slamke, mi bi bilii nestali u tom momentu, istaknuo je Grilec. 

Kapinsko-zagorska županija orijentirana je na izvoz robe.

- Moramo reći da postoji određeni broj firmi koje rade na tržištima Ukrajine, Rusije, Bjelorusije. Nisu to tektonske promjene, ali da će problema biti, to je sigurno, izjavila je Janja Kantolić, predstavnica Hrvatske gospodarske komore iz Krapine.

No problema se ne boje poduzetnici koji su preživjeli slične krize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!