13:59 / 03.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Smanjena potražnja za uslugama zakočila gospodarstvo eurozone

Gospodarstvo eurozone usporilo je u siječnju

Gospodarstvo eurozone usporilo je u siječnju

Foto: Marian Weyo / Shutterstock

Gospodarstvo eurozone ponovo je usporilo u siječnju zbog slabije potražnje za uslugama u uvjetima postroženih mjera suzbijanja omikrona, pokazalo je istraživanje londonskog Markita.

Neke vlade u eurozoni poticale su građane da ostanu kod kuće kako bi se zaustavilo širenje omikrona, a potražnju je obuzdao i veliki rast cijena, dijelom uzrokovan problemima u lancu opskrbe i nestašicom radne snage, tumači Reuters.


Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u siječnju za jedan bod u odnosu na prethodni mjesec, na 52,3 boda, najnižu razinu od veljače prošle godine.


Gospodarstvo eurozone dodatno je usporilo u siječnju, nakon slabijeg rasta u posljednjem tromjesečju 2021., konstatirao je glavni poslovni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.


Usporavanje se poklapa s mjerama suzbijanja virusa koje su u cijeloj eurozoni podignute na najvišu razinu od prošlog svibnja zbog rasta broja zaraženih covidom-19, povezanog s omikronom, dodao je Williamson.


Mjere su posebno snažno utjecale na sektor usluga čiji je PMI u siječnju pao za jedan bod, na 51,5 bod, najnižu razinu u devet mjeseci.


Potražnja za uslugama gotovo je okopnila, uz pad indeksa novih narudžbi na najnižu razinu od travnja.


Dodatni uteg bio je i nagli rast potrošačkih cijena posljednjih mjeseci, a siječanj nije bio iznimka. Suočene s povećanjem troškova sirovina, tvrtke su dio tog tereta prenijele na kupce, pa je indeks cijena outputa porastao na najvišu razinu od studenoga 2002. godine.


Ključni je problem što inflatorni pritisci i dalje jačaju i što će ih rastuće cijene energije vjerojatno dodatno intenzivirati u narednim mjesecima, rekao je Williamson.


Europski statistički ured objavio je u srijedu da je inflacija u siječnju porasla na 5,1 posto, najvišu razinu otkako su počeli pratiti podatke.


U Markitu upozoravaju i da izglede za rast ugrožavaju i napetosti u Ukrajini, dodavši da bi eskalacija vjerojatno prigušila očekivanja poslovnih čelnika u zoni primjene zajedničke europske valute.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!