Gospodarstvenici strahuju od recesije, nadaju se Vladinoj pomoći

11.07.2022.

07:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Mogućnost globalne recesije

Mogućnost globalne recesije

Foto: - / Shutterstock

Čelnici MMF-a i Europske Središnje banke posljednjih dana sve više upozoravaju na usporavanje svjetskoga gospodarstva i moguću globalnu recesiju sljedeće godine. Daljnji rast inflacije i cijena energenata umnogome će ovisiti o tome kako će se razvijati rat u Ukrajini. Za moguću recesiju pripremaju se i naši izvoznici...

Hrvatski je izvoz lani prvi put premašio uvoz. Imamo i 1700 više izvoznika, no u neviđenoj krizi sve im je teže ispuniti ugovorene poslove.

- Knjiga narudžbi i kupaca nije upitna, sve je veća potražnja no sve je teže biti konkurentan. Mislim da će novu recesiju više odrediti ne toliko rast kamatnih stopa već cijena energenata, rekao je Denis Nemčević, predsjednik Uprave Spider grupe.

Nestašica repromaterijala, rast cijena nafte, plina i struje, poduzetnike najviše muči.

- Cijene energenta su enormne i to će utjecati na naše procese i dijelom i na troškovnu stranu koja će dugoročno imati posljedicu da će se smanjivati i profitne marže, jer nećemo te troškovne aspekte moći pretočiti u cijene naših proizvoda, objasnio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar Zagreb.

Spas mnoge tvrtke vide u pojačanim ulaganjima u obnovljive izvore i zelenu tehnologiju.

- Prije smo plin plaćali do 300.000 kuna, a sada nas taj plin košta 20.000 kn jer imamo alternativni način grijanja i uveli smo solarne panele. Strah nas je i moramo biti jako oprezni kako dalje, rekla je Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda.

Za jačanje energetske učinkovitosti poduzetnici mogu posegnuti i za europskim novcem.

- Do sada smo kroz tri programa stavili na raspolaganje oko 2,5 i pol milijarde kuna, a sredinom mjeseca ćemo taj iznos povećati na 2,7 milijarde kuna, rekla je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Gospodarstvenici strahuju od moguće recesije i nadaju se Vladinoj pomoći.

- Ako se ne budu država i svi drugi borili protiv energetskih udara i zaustavljanja inflacije, onda će se svi pozitivni efekti istopiti i ići ćemo prema padu i recesiji, smatra Damir Zorić, direktor HUP-a.

MMF najavljuje da će potkraj srpnja već treći put ove godine sniziti svoje prognoze gospodarskog rasta, što neće zaobići ni Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!