Ressler: Poljoprivredu ne treba gledati isključivo u kontekstu zaštite okoliša

26.04.2023.

13:14

Autor: T.D./HRT/Hina

Karlo Ressler

Karlo Ressler

Foto: Marko Prpic / Pixsell

HDZ-ov eurozastupnik Karlo Ressler je, otvarajući konferenciju "Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede" u Bruxellesu, poručio kako razvoj poljoprivrede treba gledati i kroz njenu gospodarsku i društvenu ulogu, a ne isključivo vezano uz zaštitu okoliša.

Inteligentna politika poljoprivredu treba učiniti dugoročno atraktivnom i isplativom, uz pravedniju preraspodjelu trećine europskog proračuna za zajedničku poljoprivrednu politiku, koji Hrvatska sada koristi već deset godina. Treba i pomoći da se postignu najviši standardi zaštite okoliša i klime, ali ne popuštajući pred pretjerano zelenim zahtjevima koji poljoprivredu vide isključivo u kontekstu zaštite okoliša, zanemarujući sve ostale gospodarske i društvene uloge koju poljoprivreda ima. Drago mi je da sam danas imao priliku ugostiti sjajne hrvatske poljoprivrednike u Europskom parlamentu, koji su izložili svoje proizvode, predstavili svoja postignuća, ali i izazove sektora, poručio je zastupnik Karlo Ressler na konferenciji, navodi ured zastupnika u priopćenju.

U suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom na čelu s predsjednikom Mladenom Jakopovićem, Ressler je organizirao konferenciju Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede, okupivši u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu više desetaka mladih i inovativnih poljoprivrednika, gradonačelnika, načelnika i ostalih dionika iz različitih krajeva Hrvatske.

Na konferenciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predsjednik Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu Norbert Lins te Pekka Pesonen, dugogodišnji glavni tajnik Copa-Cogece, najveće europske asocijacije poljoprivrednika, navodi se u priopćenju.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica je na konferenciji istaknula kako se strategijama EU-a želi zaustaviti iseljavanje s ruralnih područja.

- Prioritet Europske komisije je učiniti ruralna područja privlačnim mjestima za život, posebice za mlade. Čak 80% teritorija Europske unije pokrivaju ruralna područja, a na njima živi samo jedna trećina europskog stanovništva. Da bismo iskoristili taj potencijal, u Europskoj komisiji usvojili smo Dugoročnu viziju za ruralna područja a zatim i Ruralni pakt, sve kako bismo život naših poljoprivrednika učinili kvalitetnijim, a istovremeno oživjeli ruralna područja koja se suočavaju s iseljavanjem. Čestitam svim hrvatskim poljoprivrednicima na uspjesima u proteklih 10 godina te se veselim razvoju još dinamičnijih i prosperitetnijih ruralnih područja u Hrvatskoj, rekla je Šuica.

- Hrvatska je u EU-u zaštitila 42 svoja poljoprivredna proizvoda, napomenula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Iznimno sam ponosna što je Republika Hrvatska u tom razdoblju zaštitila na EU razini nazive 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda kao oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla. Time se svrstavamo na sedmo mjesto u EU, a u tijeku je još deset postupaka zaštite naziva hrvatskih prehrambenih proizvoda. Takvo gastronomsko i enološko bogatstvo, zajedno s prirodnim ljepotama, kulturnim nasljeđem i turističkom ponudom, čine Hrvatsku iznimno poželjnom destinacijom za brojne turiste iz cijelog svijeta, a uložit ćemo dodatne napore kako bi veći broj proizvođača prepoznao vrijednost i mogućnost ostvarivanja većih prihoda zbog međunarodne prepoznatljivosti i povjerenja potrošača u proizvode označene zaštićenim oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Potrebno je pozorno nastaviti pratiti stanje na tržištu i voditi računa da se mjere pomoći brzo i pravično usmjere na sve poljoprivrednike kojima je ona potrebna, rekla je Vučković.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u svom je izlaganju istaknuo važnost ekološke proizvodnje te potrebe zaštite tržišta od prekomjerno uvoznih roba iz trećih zemalja. Također, rekao je kako je važno nastaviti s daljnjim ulaganjima u mlade poljoprivrednike i žene, kao važne aktere za razvoj i revitalizaciju ruralnih područja, uz upoznavanje sudionika s projektima na kojima poljoprivredna komora radi. Svoja izlaganja održali su i poljoprivrednici koji su predstavili projekte i uspješne poljoprivredne priče iz Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Eurotribina: Poticati razvoj umjetne inteligencije, ali osigurati sigurnu primjenu


Eurozastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ) rekao je putem videoveze na eurotribini Hrvatskoj radija u Kući Europe da je cilj uredbe stvoriti okvir u kojem će se umjetna inteligencija koristiti za povećanje kvalitete i standarda života za razliku od nekih drugih globalnih primjera gdje se koristi isključivo zgrtanjem profita ili kontrolom populacije, ne uvažavajući širi društveni kontekst. 

Dodao je da Europa teži tome da se čovjek zadrži u središtu tog pitanja, da se ne pokušava spriječiti razvoj tehnologija i da se donesu propisi koji će smanjiti rizike i prijetnje te mogućnosti korištenja naprednih tehnologija u pogrešne svrhe. Uredba bi se mogla donijeti do kraja ove godine, za vrijeme španjolskog predsjedanja Vijećem EU-a. 

- Umjetna inteligencija jedino i najbolje može raditi s čovjekom, rekao je Ressler. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!