17:29 / 10.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Rusija zabranila izvoz više od 200 proizvoda do kraja godine

Rusija zabranila izvoz više od 200 proizvoda do kraja godine

Rusija zabranila izvoz više od 200 proizvoda do kraja godine

Foto: - / Shutterstock

Ruska vlada danas je objavila da je zabranila izvoz telekomunikacijske, medicinske, automobilske, poljoprivredne, električne i tehničke opreme i nekih proizvoda od drva do kraja ove godine.

Popis obuhvaća više od 200 proizvoda, a uključuje i željezničke vagone, kontejnere i turbine.

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je kako je zabranjen i izvoz određenih vrsta drvne građe i proizvoda od drva, ali nisu precizirali o kojim je proizvodima riječ.

- Mjere su logičan odgovor na one uvedene Rusiji, a cilj im je osigurati nesmetano funkcioniranje ključnih sektora gospodarstva, priopćilo je ministarstvo.

- Sljedeći paket mjera mogao bi uključiti zabranu pristajanja stranih brodova u ruskim lukama i dozvolu avioprijevoznicima da registriraju zrakoplove unajmljene od stranih kompanija kao svoje vlasništvo, najavila je vlada.

Novinska agencija Interfax citirala je izvor koji tvrdi da je u pripremi i zakon kojim bi se od 15. ožujka do 31. kolovoza zabranio izvoz žitarica u skupinu bivših sovjetskih zemalja u sastavu Euroazijske ekonomske unije (EEU) i izvoz šećera iz tog područja.

EEU, uz Rusiju, čine Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!