11:04 / 02.03.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT/M.N.

Guste Santini: Pričat će oni koji prežive

Guste Santini

Guste Santini

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL / HRT

Jesu li porezi u Hrvatskoj ozbiljna brana za rast gospodarstva i koliko porezi utječu na pad investicija, u emisiji Studio 4 HTV-a govorio je ekonomski stručnjak Guste Santini. Uvijek treba zajedno govoriti o poreznoj, monetarnoj, fiskalnoj i tečajnoj politici, ustvrdio je.

Ako imate fiksirani tečaj, onda nemate slobodu u ekonomskoj politici, nemate slobodu u monetarnoj politici i nemate slobodu u poreznoj politici, rekao je Santini i na pitanje o poreznoj presiji odgovorio kako je nju teško utvrditi jer postoje pozitivni i negativni porezi. Kao primjer negativnih poreza naveo je aktualne subvencije tvrtkama pogođenima krizom izazvanom koronavirusom.


Ovo što je vlada premijera Plenkovića subvencionirala plaće da bi radnici bili nezaposleni na radnome mjestu, što je za ekonomiju vrlo dragocjena mjera koju će trebati izučavati i pokazat će se kako baš i nije bila previše smislena - to su također negativni porezi. Vi sad morate oduzeti one poreze koje daje gospodarstvo državi, rekao je Santini.


Stoga nitko ne može reći  kolika je porezna presija u Hrvatskoj, zaključio je Santini. 


O tome kako će završiti aktualna kriza uzrokovana pandemijom pričat će oni koji prežive, rekao je Santini, dodajući kako će takvih biti malo. 


Kriva je bila informacija koja je rekla da smo za ovu krizu bili spremniji nego za financijsku krizu 2008. Sad se vidi da nema pomoći iz Europske unije, priča je gotova, ustvrdio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!