Sastanak Rusije i S. Arabije stabilizirao cijene nafte blizu 74 dolara

16.03.2023.

18:40

Autor: Hina/D.M.

Pojeftinila nafta

Pojeftinila nafta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak blizu razine od 74 dolara nakon izvješća da su Rusija i Saudijska Arabija razgovarale o mjerama uravnoteženja tržišta koje je poljuljao strah od bankovne krize, prigušivši izglede za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 73,95 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 67,80 dolara.

Tržišta je ovog tjedna poljuljala propast američkog Silicon Valley Banka, a u srijedu pozornost su im privukli problemi s likvidnošću u švicarskom Credit Suisseu nakon lanjskog gubitka od 7,3 milijarde franaka i poruke glavnog dioničara da neće sudjlovati u dokapitalizaciji.

Dionice švicarske banke naglo su pale u srijedu potpirivši strah od globalne financijske krize.

- Bankovna kriza koja je prošlog tjedna počela u SAD-u proširila se u srijedu na Europu i na Credit Suisse, što je na cijelom tržištu pojačalo potrebu za smanjivanjem izloženosti, rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank.

U četvrtak Credit Suisse objavio je da će od švicarske središnje banke posuditi do 50 milijardi franaka kako bi ojačao likvidnost i povjerenje ulagača.

Vijest je nakratko poduprla cijene nafte koje su ponovo krenule silaznim smjerom nakon što je ECB podigao kamatne stope u eurozoni za još pola postotnog boda, unatoč porukama s tržišta da pričeka da se situacija stabilizira.

Sastanak princa Abdulaziza bin Salmana i Alexandera Novaka 


Raspoloženje na tržištu ponovo se promijenilo nakon izvješća saudijskih državnih medija da je ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman u Rijadu s potpredsjednikom ruske vlade Alexanderom Novakom razgovarao o nastojanjima OPEC+ da sačuva tržišnu ravnotežu.

Izaslanici članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih partnera rekli su Reutersu da u grupi smatraju da su cijene nafte u ovom tjednu pale zbog straha od financijske krize, a ne zbog neravnoteže potražnje i ponude. OPEC+ očekuje da će se tržište stabilizirati, dodali su.

OPEC je ovog tjedna povisio procjenu kineske potražnje u 2023. godini, a i Međunarodna agencija za energiju (IEA) istaknula je u srijedu da očekuje rast potražnje zbog obnove zračnog prometa i otvaranja kineskog gospodarstva nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja COVID-a.

Visoke komercijalne zalihe nafte


IEA je ujedno upozorila i da su komercijalne zalihe nafte u članicama OECD-a dosegnule najvišu razinu u 18 mjeseci i da se ruska proizvodnja u veljači zadržala blizu razina iz razdoblja prije rata u Ukrajini, unatoč sankcijama, što bi signaliziralo obilnu ponudu.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 2,70 dolara, na 76,22 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!