Savjeti stručnjaka kako prepoznati automobil sa skinutim kilometrima

19.03.2022.

16:50

Autor: Ivica Grudiček/T.D./Potrošački kod/HRT

Skidanje kilometara

Skidanje kilometara

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kad je 21-godišnja djevojka s područja Pazina u oglasniku ugledala Audi star nekoliko godina, oglašena cijena učinila joj se itekako prihvatljiva. No tada nije znala da povoljnija cijena u odnosu na ostale takve modele iz oglasnika, krije tajnu koja za sobom povlači kazneno djelo. Kilometraža mu je naime umanjena za čak 100 tisuća kilometara. U svom radnom vijeku kao automehaničar Abel Trojnar se susreo s raznim kvarovima, problemima ali i nerijetko sa skidanim kilometrima. Nekada je kaže, to bilo lakše napraviti.

- Nekad se sat izvadio van i podesilo se lako na samom brojčaniku. Nekada se to lako radilo, ali danas je to problem. Danas više računala bilježi kilometre. Ako se skine instrument ploča, s ABS-a se šalju kilometri i opet se vraćaju, rekao je Abel Trojnar.

Vraćanje kilometara rabljenih vozila iz uvoza događalo se jako često

Nažalost proteklih desetljeća, svjedoče kupci - vraćanje kilometara rabljenih vozila iz uvoza događalo se jako često. Nesvjesno vlasnici tih vozila bili su opasnost za druge sudionike u prometu jer se servisni intervali nisu poštivali.

- Potrošena vozila su nesigurnija u prometu, tako se utječe i na sigurnost cestovnog prometa i to jer se vozilima krše redovni intervali servisa. Možda je neko vozilo trebalo na 150 tisuća kilometara na veliki servis i ako je netko skinuo kilometre, servis nije napravljen na onoliko kilometara na koliko je trebao biti, istaknuo je Danijel Posavec, PU varaždinska. 

Prema hrvatskom zakonu riječ je o kaznenom djelu krivotvorenja isprava, odnosno računalnom krivotvorenju te prijevari. Propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Šokira podatak da u dvadeset godina u Hrvatskoj imamo tek dvije pravomoćne presude u korist prevarenih pa ne čudi da brojni kupci takvih vozila jednostavno odustanu od sudskog postupka.

- Bilo je puno slučajeva da su vozila uvezena i onda slijedi proces dokazivanja skidanja kilometara. Tko ih je skinuo i kad su skinuti, to dalje ide sudskim putem. To je komplicirano jer treba dokazati tko je skinuo i kad je skinuo, rekao je Matija Toma, voditelj servisa.

Ispis stvarnih kilometara, usluga košta 25 kuna

I varaždinska policija ima evidentirano pet kaznenih prijava protiv uvoznika gdje se sumnja na skidanje kilometara. Jednu je prijavu sud odbacio, četiri su još u postupku. Pa prilikom kupnje vozila budite na oprezu.

- Moguća je provjera za vozila koja su registrirana u Republici Hrvatskoj u Stanicama za tehnički pregled vozila. Od 2006. godine može se zatražiti ispis stvarnih kilometara i ta usluga košta 25 kuna, naglasio je Posavec.

- Ako je vozilo servisirano u ovlaštenom servisu i ima svoju povijest, može se u sistemu vidjeti redoslijed servisiranja te točni kilometri, rekao je Toma. 

Zapadne zemlje, poput Njemačke skidanje kilometara sankcioniraju i njihovim prodavačima ne pada na pamet igrati se s time, tvrde naši trgovci. Ali nikad se ne zna.

Kontrola povijesti vozila

- Moj je savjet za one koji idu preko granice kupiti auto da prekontroliraju povijest vozila. Ako je redovito održavan u servisu, vidi se po intervalima koliko kilometara radi i ne može biti velikih odstupanja, istaknuo je Trojnar.

- Nekakvi pokazatelji na razini Europske unije nam govore da to nije samo kod nas, nego i na razini Europe. Procjenjuje se da je u prosjeku na razini Europe 40 posto automobila s namještenom kilometražom, primjerice u Češkoj i Slovačkoj, Bugarskoj čak i 80 posto automobila s namještenom kilometražom. Njemačka je primjerice 30 posto, nemamo podatke za Hrvatsku. A još se to sve proširilo s ovim modernim digitalnim automobilima, rekao je Alan Vojvodić, HAK.

Još jedna nezakonita praksa naših uvoznika automobila - kilometražu su čak i drastično povećavali da bi umanjili vrijednost vozila. Time su oštetili državu za porez te ostala davanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!