Šibenik: Najviše se traže deficitarna zanimanja, sve više stranih radnika

17.02.2023.

08:50

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Kuhanje

Kuhanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Reporterka HTV-a Ana Štrelov javila se u emisiju HTV-a "Studio 4" iz Šibenika gdje je razgovarala s predstojnikom HZZ-a PU Šibenik Željkom Bulatom koji je govorio o mjerama aktivne politike zapošljavanja.

Hrvatski zavod za zapošljavanje diljem Hrvatske predstavlja mjere aktivne politike zapošljavanja. Poslodavce i sve zainteresirane - zaposlene i nezaposlene osobe, tako žele bolje informirati o poticajnom zapošljavanju, iznosima i uvjetima korištenja mjera. U Šibeniku se na burzi rada najviše traže deficitarna zanimanja, a bilježi se blagi pad stope nezaposlenosti. 

- Na cijelom području naše zemlje provodimo edukaciju i promociju naših mjera politike zapošljavanja za 2023. godinu i to samo po sebi govori koliko su te mjere važne da se pokrene mobilnost radne snage na tržištu te da se smanji stopa nezaposlenosti. Naša djelatnost je šira d onog što ljudi obično percipiraju kad se spomene HZZO. Imamo dosta mjera, iznos potpora je različit. Pozivamo sve korisnike da koriste sve naše alate i sredstva koja su na raspolaganju kako bi pomogli sebi i potaknuli gospodarstvo, rekao je Željko Bulat.

Smatra kako se na nivou prošle godine radi o padu nezaposlenosti od 3,1 posto, ako se prati ovaj period to je i više, do 10 posto. 

- Traže se kuhari, konobari, građevinski radnici i medicinske sestre. Sve je veći broj stranih radnika. Imamo povećanje broja zaposlenih, a to se ne vidi toliko u padu broja nezaposlenosti. Strani radnici su prevaga kod ukupnog omjera, istaknuo je.

Naglasio je kako je cilj mjera da se potakne gospodarstvo i smanji stopa nezaposlenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!