Skromna sniženja za Crni petak: Izostale gužve, najviše se kupuje elektronika

26.11.2021.

20:17

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Crni petak

Crni petak

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

Svijetom ovih dana vlada groznica "crnog petka" tijekom koje se obaraju svi rekordi u potrošnji. U Hrvatskoj su, dijelom zbog pandemije, a više zbog brzorastuće internetske trgovine, izostale velike gužve. Trgovci se ipak nadaju da će premašiti prošlogodišnji promet od 392 milijuna kuna koji je za 8 posto bio manji nego rekordne 2019. Te godine tijekom četiri dana produljenog vikenda u Hrvatskoj je potrošeno više od milijardu kuna. Svjetski rekorderi u potrošnji ovih su dana Amerikanci.


Na crni petak Amerikanci vrtoglavo troše, prosječno barem tisuću dolara. Redovi, grabež i potrošačko ludilo i ove godine nisu izostali.

U Hrvatskoj druga priča. Trgovci mame reklamama o fantastičnim uštedama, no sniženja su znatno skromnija.

- Da su malo veći popusti barem 50 posto bilo bi bolje, kaže jedna gospođa.

- Moj mobitel košta 2500 ja ću ga platiti 1500, to je dobar popust, kaže Marko.

Najveća je pomama za elektronikom - povećan promet trgovci očekuju cijeli vikend.

- Mi nismo fokusirani na prihod tijekom Black Fridaya, želimo kupcima omogućiti što veće popuste za kvalitetne uređaje, a nama je benefit to što se možemo riješiti limitirane količine proizvoda i omogućiti prostor na lageru za nove proizvode, kaže Aida Poparić, marketing trgovačkog lanca.

Dobra zarada trgovaca ne bi trebala izostati jer su trendovi u maloprodaji odlični.

- Promet u trgovini na malo raste od veljače po godišnjoj stopi od 14 posto i mi očekujemo opet razine potrošnje kao i 2019., kaže Tomislava Ravlić, voditeljica Odjela za trgovinu u HGK.

Gotovo pola milijarde kuna potrošili su Hrvati na crni petkak te rekordne 2019.

- Promet smo očekivali veći nego lani, ali promet je duplo manji, kaže prodavačica Gabrijela.

I ne iznenađuje jer u pandemiji cvate internetska trgovina, no treba biti na oprezu jer prijevare na inernetu sve su češće.

- Bitno je da cijene budu niže ako je tako oglašeno od one u redovnoj prodaji, kontrolirat će se sve dolazi li do zavaravanja potrošača vezano uz cijenu koja je istaknuta bilo na webu ili u trgovini, kaže Mirna Brkić Pavišić, voditeljica službe zaštite ekonomskih interesa potrošača u Državnom inspektoratu.

Oko 15 posto trgovaca, doznajemo, na Crni petak krši pravila, no inspekcija je u akciji. Iduće godine čekaju nas i nova europska pravila kojima bi se nesavjesnim i lažnim trgovcima trebalo stati na kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!