Smolić: Očekujem da će cijene u ugostiteljstvu rasti 30%, a možda i više

30.04.2022.

08:53

Autor: M.M./HRT4

Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije

Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije

Foto: HRT4 / HTV/HRT

Šibenskom rivijerom odzvanjaju strani jezici. Predsezonskim gostima koji pune smještajne kapacitete domaćini se trude udovoljiti, a turistički djelatnici radna su mjesta, kažu, mahom popunili, iako su najviše problema imali s pronalaženjem kuhara, konobara, sobarica.

- Najtraženija zanimanja su u ugostiteljstvu i turizmu, ali i u građevini, a fali i strukovnih obrtničkih zanimanja, rekao je Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

- Od 2016. godine oporavljamo se od ekonomske krize. Mi smo bili jedni od zadnjih u razvijenoj Europi koji su se kasno počeli oporavljati, i svi radnici kojih je tada bilo napretek otišli su trbuhom za kruhom. Sada smo došli u situaciju da imamo više radnih mjesta nego raspoloživih radnika. To je sustavan problem i mislim da neće biti brzo riješen, rekao je i dodao da u ovogodišnju turističku sezonu ulazimo relativno dobro pripremljeni bez obzira na nedostatak domaće radne snage. 

Osvrnuvši se na plaće, rekao je da je prosječna neto plaća konobara minimalno 1000 eura, a kuhara 2000 eura.

- Ako ćemo se usporediti s Balkanom, tu smo daleko napredniji, a ako se usporedimo s Njemačkom i Austrijom, onda zaostajemo 20-ak posto, rekao je Smolić.

Istaknuo je da svaki ozbiljan poslodavac koji gleda u budućnost mora cijeniti i poštovati radnika jer bez njih nema ni rezultata. 

Kad je riječ o porastu cijena, rekao je da su ugostitelji i hotelijeri u bunilu.

- Cijene idu svaki dan gore i ne znam što i kako napraviti kako bi mogli sve pokriti i zatvoriti. Očekujem da će cijene rasti 30 posto, a možda i više, zaključio je Smolić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!