Apel za spas turizma: 'Blizu smo kritične situacije iz koje je povratak težak'

16.07.2021.

16:40

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Plaža puna kupača

Plaža puna kupača

Foto: Damir Špehar / PIXSELL

U Hrvatskoj je trenutačno 730 tisuća gostiju, čime je turistički promet u srpnju dosegnuo 75% prometa iz rekordne 2019.-te. Nakon što od jučer hrvatska obala više nije na zelenoj, nago narančastoj europskoj koronalisti, sa svih strana stižu apeli da se mjere poštuju te ubrza cijepljenje kako bi se spasila sezona.


Turistički djelatnici sve su zabrinutiji jer mnogo je onih koji do mjera ne drže.

- Mi smo se pretvorili u nekakve i policajce i konobare, nadglednike. Teško je održavati taj red, a da budeš opet pristojan, da gostu objasniš, kaže Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja

- Ovdje su preblizu naspram Francuske. Preblizu su. I ne poštuju razmak, ne poštuju kako nose mask, jer ih nose ispod nosa i vidjela sam ne poštuju pranje ruku, kaže Ivanka iz Francuske.

Čelnici turističkog sektora traže strože kontrole, drugačiji režim na granicama prema turistima iz trećih zemalja te da se na koronakarti napravi razlika među županijama.

- Naravno da sam zabrinut. Otići sa zelenoga na narančasto je loše. Narančasto je samo korak do crvenog i onda smo zaista u velikim problemima. Još uvijek nije kritično, ali smo jako blizu kritične situacije iz koje je povratak jako težak, kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.  

Istaknuo je da prije svega treba poštovati prijedloge epidemiologa kako bismo spasili sezonu.

- Glavni epidemiolog sinoć je bio jasan što treba učiniti. Tu su mjere koje treba i kreirati, a prije svega nadzirati njihovu provedbu. Mislim da tu dosta kiksamo. I sve ovo što se sada događa je praktički rezultat nekontrole provedbe mjera, rekao je Ostojić.


Turistički sektor uputio je apel za spas ovogodišnje turističke sezone.

- Rekli smo da se nalazimo na početku glavne turističke sezone. Nažalost je situacija bitno gora nego što je to bila lani u isto doba. Zabrinuti smo da će se sezona prekinuti naprasno puno prije nego što je to bilo lani. Ponavljam, poštovanje epidemioloških, pozivam sve da se cijepe, međutim, kontrola provedbe mjera koje se tiču svega što je primarijus Kaić rekao je ključ u spašavanju sezone. Vjerujem i nadam se da ove godine nećemo zbog nekoliko milijuna eventualne odštete nekima koji ne mogu raditi izgubiti milijarde prihoda hrvatskog turizma, poručio je Ostojić.Narančastom bojom nisu zadovoljni u Istri, koja danas nema novozaraženih.

- Očekujem od Hrvatske da se izbori u Europskoj uniji da nas tretiraju po županijama jer je to korisno za županije, ali i za cijelu Hrvatsku. U Istri je dogovoreno da se svi eventi koji mogu počekati da se ne održavaju prema tome sve u cilju toga da situaciju držimo što dulje pod kontrolom, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.


Stožer PGŽ-a: Zajedničkim snagama za spas sezone

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac apelirao je na sve građane da se cijepe i pridržavaju epidemioloških mjera, kako bi se zajedničkim snagama spasila ovogodišnja turistička sezona.

Šćulac je istaknuo da je županija, zajedno s cijelim priobaljem, "ušla u narančastu zonu."

- Samo mi, građani, možemo epidemiju usporiti te očekujemo od građana i organizatora da se pridržavaju mjera, da prate propise, cijepe se i da zajednički pokušamo spasiti turističku sezonu, poručio je.

Šćulac je naveo da su u županijskom stožeru nezadovoljni što je nacionalni stožer najprije prihvatio, a potom promijenio odluku i odredio da se za profesionalne umjetničke izvedbe i programe ne mogu propisivati strože epidemiološke mjere od mjera propisanih odlukom nacionalnog stožera.


Stoga se u županiji više neće primjenjivati odredba kojom je zabranjeno okupljanje na profesionalnim umjetničkim izvedbama bez EU digitalnih Covid potvrda, nego odluka nacionalnog stožera po kojoj se broj prisutnih osoba ograničava s obzirom na veličinu prostora, tako da za svaku osobu moraju biti osigurana najmanje četiri prostorna metra.


- Nacionalni stožer je prihvatio naše mjere i sada promijenio tu odluku. Izražavamo nezadovoljstvo jer smatramo da je naša mjera bila u redu i ona je sada pokazala i ove rezultate koji, nisu dobri, ali su solidni. Očekujemo da će većina organizatora biti odgovorna, i, kroz profesionalne i umjetničke izvedbe, pridržavati se tog dijela, a preporučamo im da koriste digitalne putovnice, jer one omogućuju druženje i produženi rad noću i daleko više slobode od ovakve mjere, rekao je Šćulac.

Glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević naglasio je kako je Primorsko-goranska županija i dalje "u zelenom", ali da se promatra kao dio jadranske regije te je sada smještena u narančastu zonu.

- Situacija je odraz tzv. turističkih rizika, rizika okupljanja tijekom ljetnih mjeseci, ali i rizika iz naših emitivnih tržišta, odnosno turista koji dolaze iz drugih zemalja, rekao je Rončević

Govoreći i cijepljenju, Rončević je naveo da je "otkad su se uvela ograničenja za necijepljene, povećan broj osoba koje se prijavljuju za cijepljenje i to je mahom mlađa populacija.

Ravnateljica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadonov kazala je da je u županiji do sada ostvareno više od četiri milijuna noćenja, od kojih je polovica u srpnju, koji je dosegnuo 80 posto noćenja iz rekordne 2019..

Primorsko-goranska županija sada ima 61 posto rezultata iz 2019., tj. 30 posto više u odnosu na 2020.

- S obzirom na potražnju, a to je intiman i izoliran smještaj, epidemiološki najsigurniji, turisti ne traže gužvu i to treba biti smjernica kod organizacije javnih okupljanja, zaključila je Peršić Živadinov.


Svima je cilj što dulja sezona

Iz lokalnih stožera apeliraju da se ljudi suzdrže od velikih okupljanja.

- Tu su fešte, Vodička fešta, Bilička, Velika, Mala Gospa, Oluja, koncerti, ajmo se u tome dijelu suzdržati da ne uđemo u crveno, poručio je Darko Dukić, načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Svima je cilj - što dulja sezona.

- Na nama je da vrlo suptilno, filigramski, precizno miksom cijepljenja, odgovornosti i mjera dođemo u situaciju da sezona traje barem do 9. mjeseca. Najgore je dva puta proći istu školu, to je bilo lani - prema tome imamo zadaću da svi budemo odgovorni, rekao je premijer Andrej Plenković.

Jer bolnice se ponovno pune, broj hospitaliziranih u Zadarskoj županiji udvostručio se.

- Sve su to teške kliničke slike, obično dolaze oko desetog dana bolesti s visokom temperaturom koja teško reagira na lijekove, a negdje oko desetog dana dolaze jer počinju teško disati, nedostaje im zraka, objasnio je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar.

I u Splitu raste broj hospitaliziranih.

- Imamo sedam bolesnika s bolešću COVID-19 od toga je jedan na respiratoru, prije nekoliko dana nismo imali nijednog bolesnika na respiratoru, rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

- Moramo se pridržavati epidemioloških mjera, svi oni koji se mogu cijepiti trebaju se cijepiti, poručila je dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Jer cijepljenjem čuvamo ne samo svoje zdravlje nego i hrvatski turizam.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!