Schengen u zračne luke dovodi nove domaće putnike

09.01.2023.

19:50

Autor: Dnevnik/HTV/Ivica Đuzel/E.P.C.

I zračne luke pripremaju se za Schengen

I zračne luke pripremaju se za Schengen

Foto: HTV / HRT

Odlični turistički rezultati i trendovi u prošloj godini nastavljeni su tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. U tom razdoblju u Hrvatskoj je ostvareno više od 214 tisuća dolazaka i gotovo 600 tisuća noćenja. U odnosu na prošlogodišnje blagdane to je porast od 28 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima. Pred nama je, prema svim najavama, još jedna sjajna turistička godina kojoj u prilog ide i ulazak Hrvatske u Schengen, čija će se pravila, s ljetnim redom letenja, primjenjivati i u našim zračnim lukama.

Mnogobrojni strani gosti koji su proveli blagdane u Istri i Dalmaciji pozdravili su uvođenje eura i ulazak u Schengen.


- Imam kune, imam eure i nisam siguran ako platim u kunama hoće li mi vratiti eure ili kune. Ali to je u redu. Odlično je za državu, jer se ovako otvara Europi i to je je dobro, rekao je gost iz Španjolske koji je posjetio Dubrovnik.  


I u dubrovačkoj zračnoj luci, a i u najprometnijoj splitskoj, Španjolci postaju domaći putnici, slično kao do sada putnici iz Zagreba ili Pule.


- Ono što zovemo Schengen to su domaći putnici, a ono što ćemo zvati Non-Schengen to su treće zemlje, odnosno međunarodni, s tim da domaći putnici nama postaju svi gosti iz Njemačke, Francuske, Skandinavije. To su nove okolnosti i nova lokacija prostora po svakoj grupi putnika, objasnio je Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split.


Zato u splitskoj zračnoj luci mijenjaju i dograđuju terminale, jer najmanje 80% od planiranih 3 milijuna i 300 tisuća putnika u ovoj godini bit će sada domaći.


- Moramo za sada promijeniti graničnu crtu iz sadašnje u neku novu koja je, kažem, u cijelosti pripremljena, i to će se dogoditi u narednih par mjeseci, kaže Bilas. 


A dogodit će se kada u cijeloj Europskoj uniji proradi novi sustav za informacije o putovanjima ETIAS. 


Iz MUP-a objašnjavaju o čemu je riječ.


"Radi se o implementaciji dviju uredbi Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu korištenja sustava ulaska/izlaska (EES sustav, entry - exit) i uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanju putovanja (ETIAS)."


To bi se trebalo dogoditi do stupanja na snagu ljetnog reda letenja, posljednjeg vikenda u ožujku. Do tada sve zračne luke u Hrvatskoj moraju biti spremne za provedbu sustava.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!