Strani su kupci prepoznali kvalitetu hrvatske kamilice

22.05.2022.

07:00

Autor: Sani Lukić/T.V./Dnevnik/HRT

Žetva kamilice

Žetva kamilice

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Gotovo dvadeset milijuna eura godišnje zaradi se na prodaji domaćeg ljekovitog bilja izvan granica Hrvatske. Izvozi se i većina naše kamilice. Strani su kupci itekako prepoznali njezinu kvalitetu. 

Počela je žetva u Podravini - gdje je tlo pjeskovito i iznimno povoljno za kamilicu. Tako je i ovdje pokraj Đurđevca - gdje je poznata Hrvatska sahara ili, kako kažu Podravci - Đurđevački peski. Uvijeti su bili odlični - kamilica je zdrava i mirisna, a urod obećavajući.

- Godina je vrhunska, prinosi su jako dobri, kvaliteta je izuzetno dobra. Strani kupci su bili ovdje, zadovoljni su, uzorke su odnijeli na analizu. Izgleda da će biti nešto žešća potražnja ove godine. Odakle su kupci? Ima ih diljem Europe, bili iz Češke, Francuske, Italije, otkriva Mladen Dijaković, proizvođač i prerađivač kamilice iz Otrovanca.

Proljetna kiša nakratko ometa berbu koja sada ne smije stati.

- Ove su godine solidni prinosi, samo da nas kiša malo ne zeza i to bi bilo sasvim ok. Inače se bere uvijek kad je sunčano, lakše je brati i sušiti kamilicu, kaže Luka  Pavleković, Otrovanec.

Kiša ne posustaje, ali ni radnici. Treba ipak što prije napuniti kamion - kojim se kamilica vozi na sušenje.

Kupci su stranci, farmaceutske i prehrambene tvrtke, koje su još prije 30-ak godina otkrile blagotvorni sastav podravske kamilice, i danas je sve više traže.

- Mi možemo praktički sve napraviti od polja do stola. Pripremiti kupcu sve za filter vrećicu, ako želi rinfuzno pakiranje možemo i to odraditi, možemo esenciju odraditi. Imamo destileriju za eterična ulja, ističe Dijaković. 

Niz domaćih tvrtki sve više prerađuje kamilicu u gotove proizvode poput čajeva, a većina kamilice izveze se na gotovo sve kontinente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!