Suša u vinogradima, vino će vjerojatno poskupjeti

04.09.2022.

20:18

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/HRT

Berba u Zadarskoj županiji

Berba u Zadarskoj županiji

Foto: Dnevnik / HTV

Grožđa će biti manje, ali je slađe. Ukratko, takvo je stanje u vinogradima u Zadarskoj županiji, gdje je počela berba. Vinari najavljuju i više cijene vina.

Suša dulja od 90 dana stvorila je goleme probleme, ali i ne samo ona.

Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, kaže da je u Nadinu u vinogradu izmjerena temperatura do 45 stupnjeva. Vinogradi su stradali više ili manje ovisno o poziciji. Glavić smatra da bi, prema nekim procjenama, urod mogao biti manji 20-50 posto.

Unatoč nedaćama odnos šećera i kiselina optimalan je u grozdovima, a berba je uranila 15-ak dana.

Grožđe je zdravo. U sušnoj godini količinu će vinari pokušati nadoknaditi kvalitetom. Marina Pavlović, voditeljica Sveučilišnog enološkog laboratorija, istaknulajeda će s pojedine pozicije određene sorte dati sigurno vrhunska vina.

Nedostatak berača osim u kontinentalnim voćnjacima vidljiv je i u vinogradima. Tako su u berbu dalmatinskog grožđa neki došli udaljeni tisućama kilometara od Hrvatske.

Vinar Zoran Pantalov imao je u berbi četiri Filipinca, a kad su otišli došli su Nepalci, ali i hrvatski berači iz Slavonije.

Dnevna zarada je od 300 kuna, ovisno o tome koliko se radi, poručuje berač Nikola Kranjčević. Beračica Petra Mara kaže da se radi 8 sati, a nekad i manje.

- Imamo smještaj, lijepu dnevnicu, zašto ne bi došli zaraditi neku kunu, imamo plaćeno ljetovanje, rekao je berač Stjepan Pinterić.

Preživjeli bi vinari ovu sušu ali sve se teže nose sa poplavom uvoza. Hrvatska je uvoznička zemlja, ne možemo konkurirati uvozu, kaže Pantalov.

Tržišna utakmica za domaće vinare postat će još teža. Kriza i inflacija tjeraju ih na nove nepopularne poteze. Stoga će, kako tvrdi vinar Ante Dražina, u idućoj godini sigurno biti poskupljenja. 

Uzviknuti živjeli i nazdraviti, čini se bit će sve teže i teže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!