'Pametni' poljoprivredni strojevi u opasnosti od hakera

20.05.2022.

11:11

Autor: Hina/HRT

Pametni poljoprivredni strojevi

Pametni poljoprivredni strojevi

Foto: ilustracija / Scharfsinn/Shutterstock

Moderni "pametni" poljoprivredni strojevi ranjivi su na zlonamjerne cyber napade, stoga su globalni opskrbni lanci izloženi dodatnom riziku, upozoravaju stručnjaci, a prenose britanski mediji.

Strahuje se da bi hakeri mogli iskoristiti nedostatke u poljoprivrednim hardverima koji se koriste za sadnju i žetvu usjeva.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača strojeva za poljoprivredu John Deere sada radi na popravljanju svih slabih točaka u svom softveru, objavio je BBC.

Nedavno izvješće sveučilišta Cambridge navodi da bi automatske prskalice, dronovi i robotski kombajni mogli biti hakirani. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i FBI upozorili su da raste opasnost od cyber napada.

John Deere je priopćio da im zaštita kupaca, njihovih strojeva i podataka predstavlja "glavni prioritet".

Pametna tehnologija se sve više koristi kako bi proizvodna imanja bila učinkovitija i produktivnija, primjerice do sada je radno intenzivna žetva osjetljivih prehrambenih usjeva, poput šparoga, bila izvan dosega strojeva, a i to se mijenja.

Najnovija generacija poljoprivrednih robota koristi umjetnu inteligenciju, minimalizirajući ljudsko sudjelovanje. Oni mogu pomoći da se smanji nedostatak radne snage ili poveća prinos, ali strah od inherentnog sigurnosnog rizika raste, povećavajući zabrinutost za lance opskrbe hranom koji su već ugroženi ratom u Ukrajini i pandemijom COVID-a.

Chris Chavasse
, suosnivač Muddy Machinesa koji razvija autonomnog robota za berbu šparoga pod nazivom Sprout, kaže: "Postoji stvarni rizik da bi ljudi bilo gdje u svijetu mogli pokušati preuzeti kontrolu nad tim strojevima, natjerati ih da rade što god žele ili ih jednostavno spriječiti u radu".

Kazao je da bi netko potencijalno mogao navesti stroj u živicu ili jarak ili, pak, spriječiti njegovo djelovanje, pa rade sa stručnjacima za sigurnost na rješavanju takvih izloženosti.

Čak ni najveće tvrtke nisu sigurne od napada cyber banda. Neki koriste ransomware - zlonamjerni kod koji može šifrirati podatke i zaključati sustave.

Prošle je godine jedna od najvećih svjetskih kompanija u preradi mesa, JBS, platila 11 milijuna dolara otkupnine kako bi riješila cyber napad.

Ovog mjeseca je vodeći američki proizvođač za poljoprivredu, AGCO, koji proizvodi Fergussone, pogođen napadom ransomwarea koji je naštetio njegovoj proizvodnji.

U travnju je skupina službenih vladinih tijela za kibernetičku sigurnost, uključujući one iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Australije, upozorila da bi hakeri, koje sponzorira ruska država, mogli ciljati na opskrbne lance, koji su vitalni dio zapadne nacionalne infrastrukture.

Jedan samozvani etički haker, koji se naziva Sick Codes i traži da ostane anoniman, rekao je za BBC da je otkrio slabosti u softveru John Deerea, koje je prijavio.

Rekao je da je pronašao način za pristup informacijama o tvrtki i podacima o strojevima putem web stranica i aplikacija.

Sick Codes je također pronašao izloženost u sustavima koje koristi CNH Industrial, proizvođač poljoprivrednih strojeva New Holland.

Boji se da je samo pitanje vremena kada će sofisticirani hakeri pronaći kritične ranjivosti i uzrokovati velike poremećaje u već ranjivim lancima opskrbe hranom.

- To je ono što pokušavamo spriječiti - zaustavljanje nečega u najvažnijim trenucima proizvodnje, posebice sjetve ili žetve. Ako ne možete pomaknuti svoj traktor u pravo vrijeme ili ako ne možete pobrati ili izvaditi usjeve iz zemlje, možete zamisliti što će se dogoditi ako cijeli proces stane, rekao je.

Tehnološki stručnjak Benjamin Turner vjeruje da se hrana i poljoprivreda trebaju smatrati "kritičnom infrastrukturom" 

James Johnson, globalni direktor za informacijsku sigurnost John Deerea, rekao je za BBC da je tvrtka bila u kontaktu s brojnim etičkim hakerima u vezi s ranjivostima koje su otkrili.

- Nijedna tvrtka, uključujući John Deere, nije imuna na izloženost, ali mi smo duboko predani i neumorno radimo na zaštiti naših kupaca i uloge koju imaju u globalnom lancu opskrbe hranom, dodao je.

Glasnogovornik CNH Industriala je priopćio da sigurnost shvaća vrlo ozbiljno.

- Neprestano ulažemo u poboljšanje našeg položaja sigurnosti, dodao je.

Benjamin Turner,
glavni operativni direktor u Agrimetricsu, jednom od četiri poljoprivredno-tehnološka centra za inovacije u poljoprivredi, koje podupire britanska vlada, rekao je da napad na jedan traktor može uznemiriti proizvođača i možda oštetiti njegovu profitabilnost u cijeloj sezoni.

- No, napadom na skupinu traktora odjednom imate moć utjecati na prinose u cijelim područjima zemlje, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!