Slavonski Beod: Termoenergetska postrojenja u sve većim problemima

08.03.2022.

20:59

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT

Tvrtka Đuro Đaković u sve većim problemima

Tvrtka Đuro Đaković u sve većim problemima

Foto: HRT / HRT

U sve je većim problemima tvrtka Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja iz Slavonskog Broda koja je u ruskom vlasništvu. Od jutros im je većina banaka s kojima posluju blokirala račun, a prijeti im i isključenje struje. Uprava kaže da za sada plaće za oko 1000 radnika nisu upitne, ali kako vrijeme odmiče - upitna je budućnost poslovanja. Traže pomoć države. 

Uspješna hrvatska tvrtka sa stoljetnom tradicijom - Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja iz dana u dan osjeća sve veće posljedice sankcija koje su uvedene Rusiji i njihovom ruskom vlasniku.

- Ono što smo jutros saznali je da su nam još neki računi od strane naših banaka po instrukciji HNB- a su zamrznuti – kaže Ivica Marić, član Uprave Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Slavonski Brod.

Plaće, uvjerava, nisu ugrožene, ali odnosi s kupcima i dobavljačima jesu. Nervoza se uvukla i u proizvodne pogone.

- S obzirom na našeg vlasnika da postoji bojazan i strah zbog svega što se događa – kaže Vjekoslav Komarnički, Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Slavonski Brod.

- Danas već moramo donijet neku odluku inače će sutra već biti kasno – dodaje Marić.

Upitna postaje budućnost poslovanja u industriji koja energetska postrojenja izvozi u zemlje Europske unije, a u Slavoniji zapošljava tisuću radnika. U Vladi kažu da će učiniti sve što je moguće da tvrtka preživi udar sankcija.

-To je naša zadaća, da razdvojimo taj segment primjene sankcija od funkcioniranja same kompanije, zdrave kompanije – izjavio je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Da Vlada bi trebala donijeti odluku po kojoj izuzima Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Slavonski Brod od zamrzavanja sredstava i da tvrtka može normalno poslovati, smatra i Ivica Marić.

U dva desetljeća otkako su privatizirani promijenili su više vlasnika, a pomoć države do sada nisu tražili.

- Uvijek smo imali redovite plaće, nikad nije bilo problema, a ako je bilo, to se rješavalo – ističe Ivica Maleš, Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Slavonski Brod.

Žele vjerovati da će, uz što manje štete, preživjeti i ovu krizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!