07:00 / 27.04.2022.

Autor: Igor Rotim/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U beljskim staklenicima započela je berba cjelogodišnje rajčice

U beljskim staklenicima započela je berba cjelogodišnje rajčice

U beljskim staklenicima započela je berba cjelogodišnje rajčice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U beljskim staklenicima u Baranji, kraj Grabovca, započela je berba cjelogodišnje rajčice. Uzgojena bez pesticida, na točno određenoj temperaturi i vlazi, uz prirodnu prihranu i natapanje ova se rajčica šalje izravno u trgovine. 

Užurbano se radi u beljskim staklenicima. Počela je berba hidroponski uzgojene rajčice.

- Bude jedno pedeset paleta. Posao baš i nije lagan, rekao je Vladimir Tomašić.

Beru tri vrste rajčice, uzgojene u strogo kontroliranim uvjetima bez pesticida.

- Ona raste, moramo ju umotati i postavljati ove držače da budu puno veće nego ono što uzgajamo u vrtu, istaknula je Maja Kolesar.

S gotovo pet hektara površine u devet mjeseci kontinuirane berbe ubrat će se 2600 tona rajčice. 

- Krajem ožujka krećemo s prvim berbama i od ožujka, sve do prve polovice prosinca imamo kontinuirano svaki tjedan jednu berbu, u dva navrata cijeli staklenik, naglasio je voditelj Staklenika Mitrovac Robert Marković.

Oko polovine energije za grijanje staklenika s rajčicom dolazi iz susjednog bioplinskog postrojenja, snage 2,2 MW, čije pak motore pokreće gnojivo s farme krava u istom kompleksu. Da nema zaokružene proizvodnje, cijena rajčice bila bi drugačija.

- Definitivno bi morala biti puno viša, isplativost ovakve proizvodnje ne bi bila dobra, odnosno ne bi se isplatila ovakva proizvodnja bez benefita toplinske energije s bioplinskog postrojenja, dodao je Robert Marković.

U vremenima preskupih energenata i jake konkurencije, samoodrživu proizvodnju i ulaganje u prirodne izvore energije u baranjskim staklenicima vide kao recept za opstanak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!